| 2017. március. 31. | 1 perc olvasás

Új lélegeztetőgépet kapott a Koraszülött részleg

Kormányzati támogatásból és soproni vállalkozók adományaiból vásárolt új lélegeztetőgépet a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány a kórház Koraszülött részlegének. Az idő előtt érkezett babák biztonságos ellátását segítő műszert a mecánások jelenlétében adták át a Soproni Gyógyközpontban.

A kórház koraszülött ellátó részlege II-es szintű Perinatális Intenzív Centrumként (PIC) működik. Elsődlegesen a 34. terhességi hét után született babákat látják el, de a komplikációval (sárgaság, fertőzés, légzészavar) világra jött csöppségeket is itt gyógyítják.

A koraszülött-ellátás intézményesített keretek között 1995 óta működik a városban. Az azóta eltelt több mint két évtized alatt nem csak a gyógyításuk terén megszerzett tapasztalat vált nagykorúvá, hanem az egykor modern eszközpark is elhasználódott, folyamatos megújításra szorul – mondta el a műszer átadóján Dr. Gelencsér Éva részlegvezető főorvos. - Évente megközelítőleg 1000 szülés történik az intézményben és rendszeresen adódnak intenzív beavatkozást igénylő esetek. A most átadott műszer a légzési nehézségekkel küzdő, koraszülött babák biztonságos ellátását segíti. A szülést követően nyújtott intenzív ellátás minősége meghatározza a babák későbbi életminőségét. Fontos, hogy ehhez a legmodernebb eszközök álljanak rendelkezésünkre – tette hozzá a főorvos.

A mintegy 4,5 millió forint értékű új műszert már használatba is vették a 12 férőhelyes neonatológiai részlegen, melynek beszerzéséhez a kormányzati támogatás mellett a Full Sopron Kft. és a Casino Sopron Kft. is hozzájárult – ismertette az adományozás részleteit Dr. Komornoki László, a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

- A cserére szoruló műszerek egy részét a Soproni Gyógyközpont kormányzati és saját forrásból folyamatosan biztosítja, de nagy jelentőséggel bír a helyi vállalkozói és civil szféra támogatása is. Az intézmény mindig is kiemelten kezelte a csecsemők és gyermekek ellátási biztonságának megteremtését, a felnövekvő generáció egészségvédelmét – hangsúlyozta Dr. Korányi László mb. főigazgató, aki az ünnepélyes műszerátadón társadalmi felelősségvállalásuk elismeréséül köszönőlapokat nyújtott át az adományozó vállalkozások képviselőinek, Bognár Csaba és Holcsek Erik ügyvezető igazgatóknak.

Legnépszerűbb cikkek