| 2023. január. 31. | 1 perc olvasás

Új porfestő üzem Sopronkőhidán – Tizenkét fogvatartott tanulja a hiányszakmát

Porfestő műhely kezdte meg működését a Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-ben. A mintegy 90 millió forintból létrehozott műhelyben előkezelt acél és alumínium munkadarabok porfestését végzik a fogvatartottak.

Az üzemben felsőpályás berendezéssel juttatják el az anyagokat az előkezelő után a porszóró kabinba, ahonnan a munkadarabok a felfűtött elektromos kemencébe kerülnek, ott történik a beégetés.

A műhelyben acél, alumínium szerkezeti elemek, korlátok, kerítéselemek, apróbb fém tömegcikkek, gépjárműfelnik festését vállalják.

A fogvatartottak munkáltatására létrehozott vállalat folyamatosan keresi az innovatív megoldásokat bevételeinek növelése és a további fogvatartotti munkahelyteremtés érdekében.

Az üzem beindításával egyidejűleg merült fel az ötlet – a hiányszakmák között szereplő – fémszerkezetfelület-bevonó (porfestő) képzettséget adó tanfolyam indítására, mely 12 fővel meg is kezdődött a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben szakmaképzést végző Soproni Szakképzési Centrum közreműködésével.

A büntetés-végrehajtás egyik kiemelt célja, hogy a munkaképes elítéltek fogva tartásuk ideje alatt dolgozzanak, járuljanak hozzá fogva tartásuk költségeihez, ezzel növelve felelősségérzetüket.


A munkadíjukból akár családtagjaikat is támogathatják. A fogvatartottak reintegrációjában, szabadulásuk utáni elhelyezkedésében fontos szerepe van a munkatapasztalat mellett a képzettségüknek is, mely a társadalomba való visszailleszkedésben nyújt nekik segítséget.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek