Új szabályok Ausztriában -Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb tíz személy ünnepelhet együtt egy háztartásban

A hétfőn újra megnyitott kereskedelmi és szolgáltatóipari egységekben a maszkviselésen túlmenően új előírás, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat. A rendet fokozott rendőri jelenléttel kívánják biztosítani. Nagyrészt megkezdődött az iskolai oktatás és a kijárási korlátozás is csak este nyolctól érvényes reggel hatig.

Ausztriában a napi új megbetegedések száma – a közel egy hónapig tartó teljes zárlatnak köszönhetően – tízezerről háromezer alá csökkent. Hétfőn 2263 új fertőzöttet jelentettek, és a halálos áldozatok száma 108 fővel emelkedett.

Enyhítések és új szabályok Ausztriában:

  • Az iskolákban az első 8 évfolyamon újra megkezdődött az oktatás, de a 10 éven felüli gyerekeknek kötelező a maszkviselés a tantermekben is. 
  • Továbbra is zárva maradnak a színházak, a mozik, az egyéb kulturális és sportlétesítmények, a szállodák, az éttermek, a lokálok és a bárok. Csak a múzeumok, a könyvtárak és a könyvesboltok lehetnek nyitva. 
  • Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt és italt, és idén a karácsonyi vásárok sem nyithatták meg kapuikat.

A kereskedelmet is teljes egészében megnyitják:

  • Tíz négyzetméteren csak egy vásárló tartózkodhat az üzlethelyiségben és továbbra is kötelező lesz a maszkviselés a boltokban.
  • A gasztronómiai egységek és a szállodák január 6-ig biztosan zárva maradnak. Alkoholos italokat pedig elvitelre sem adhatnak ki a gasztronómiában, így a karácsonyi vásárok és a puncs-standok is bezárnak, vagy ki sem nyitnak.

December 7-től ismét a 20.00 és 6.00 óra közötti kijárási korlátozás lép érvénybe és ismét lehet találkozni más háztartásban élő személyekkel. Karácsonykor és szilveszterkor legfeljebb tíz személy ünnepelhet együtt egy háztartásban.

A síelést és a korcsolyázást december 24-től engedélyezik:

  • A sielőknek maszkot kell viselniük a lifteknél és a felvonókban is csak bizonyos szabályok betartása mellett utazhatnak. A felvonókra vonatkozó korlátozásokat később ismerteti a kormány.
  • December 24-től minden egyedül végzett szabadtéri sporttevékenység engedélyezett lesz, de a zárttermi sportokat továbbra is tiltják.

Borítókép: volksgruppen.orf.at/

Legnépszerűbb cikkek