| 2019. február. 7. | 2 perc olvasás

Új szolgáltatásokkal segítik a rászorulókat Sopronban, és környékén!

Januártól két új szociális szolgáltatás bevezetésével is segítik a Sopron és környéki családokat. Ezek segítenek a rászorulók igényeinek hatékonyabb felmérésében, és egy összefogás révén új lehetőségeket teremtenek az oktatási intézményekbe járó apróságok problémáinak megoldásában.

- Az egyik új szociális szolgáltatás a szociális diagnózis készítése - világított rá Roth Gyuláné, a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézet igazgatója. - Ez egy nagyon erős kérdőívet foglal magában, amelyet azoknál a családoknál szükséges elvégezni, amelyek már megjelentek a mi rendszerünkben, és valamilyen összetett szociális problémával küzdenek – tudtuk meg az igazgatótól, aki hozzáfűzte: ez egy felmérés, nem igényfelmérést jelent, hanem arra világít rá, hogy a vizsgált családnak az aktuális állapotában milyen segítségre van szüksége.

- Jelen helyzetben a Családok Átmeneti Otthona, illetve a Gyermekek Átmeneti Otthona az a kettő segítségnyújtó szolgáltatás, amelynek igénybevételéhez szükséges szociális diagnózis kitöltése. Az új kérdőívvel hosszabb távra előre gondolkodunk, ugyanis lesznek majd a jövőben olyan szolgáltatások, amelyekhez erre lesz szükség – részletezte Roth Gyuláné.

A másik új szociális szolgáltatás pedig az iskolai szociális segítő tevékenység. - Az óvodai és iskolai segítés tavaly szeptemberben, kötelező jelleggel indult el az egész ország valamennyi óvodájában, általános és középiskolájában, valamint kollégiumában, fenntartótól függetlenül – mondta Roth Gyuláné. - Ez egy újonnan bevezetett szolgáltatás, ami hasonlít az eddigiekhez, vagyis, a feladatunk az, hogy a szociális munka módszereit bevigyük a köznevelési intézményekbe – fűzte hozzá.

illusztráció
illusztráció
Forrás: internet

Ezt a munkát a járásközpontokhoz rendelt szociális segítségnyújtó, az úgynevezett Család- és Gyermekjóléti Intézet végzi. - Az iskolákban most is sok szakember könnyíti a gyermekek életét, Sopronban majdnem minden óvodában, iskolában van iskolapszichológus, fejlesztő pedagógus, logopédus, és iskolavédőnő – fejtette ki az igazgató. - Ez az új program nem arra szolgál, hogy beleszóljunk az ő munkájukba. Épp ellenkezőleg: a különböző területeken dolgozó szakemberek eszközeit szeretnénk kiegészíteni, egyesíteni, hogy hatékonyabban tudjunk segíteni a gyermekeken – szögezte le Roth Gyuláné.

Ha ön rászoruló, vagy tud valakit, akinek segítségre van szüksége, keresse a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézetét, Vasvári Pál u. 2/a címen, de akár névtelen bejelentést is tehet a nap 24 órájában hívható (99) 524 361-es telefonszámon!

Borítókép: illusztráció Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek