| 2022. január. 31. | 2 perc olvasás

Új vezető a Pro Kultúra élén

Február 1-től dr. Ragány Misa lesz a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. új ügyvezető igazgatója, a céget öt évig irányító Pataki András a Petőfi Színház igazgató-főrendezőjeként folytatja munkáját a leghűségesebb városban. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

A cég fenntartójának, az önkormányzatnak a képviseletében dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere elmondta, dr. Ragány Misa kinevezésével garantálható az a szakmaiság és színvonal, amelyet Pataki Andrástól megszokhattak az itt élők. Hozzáfűzte, Sopron nagy múltú, jelentős kulturális hagyományokkal rendelkező város, és ahogy fogalmazott: itt a kultúrát kétféleképpen lehet képviselni, jól vagy még jobban. Az új ügyvezetőnek az a feladata, hogy még jobban képviselje, és ehhez a város minden támogatást megad számára.

Kiemelte, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. 1,5 milliárd forintos összköltségvetésű cég. A különböző költségvetési forrásokból, pályázatokból érkező összeget a város kulturális életének szervezésére, működtetésére fordítják évente. Beszámolt arról, a Pro Kultúra tíz területet ölel fel, hiszen a színház, a balett, a fertőrákosi barlangszínház, a Liszt Ferenc Kulturális Központ, a  Festőterem, a GYIK Rendezvényház működtetése; fesztiválok, komolyzenei koncertek szervezése, a városi rendezvények lebonyolítása, a Soproni Téma hetilap kiadása széles spektrumot képvisel, nagy kihívás ezt átfogni. Továbbra is az a céljuk, ami eddig is jellemző volt a Pro Kultúrára: hogy tiszta és átlátható gazdálkodás mellett menjen tovább a cég élete. Tulajdonosként pedig kifejezett elvárásuk, hogy a különböző kulturális rendezvényekkel meg tudják érinteni a soproni emberek lelkét. Ehhez kívánnak szép szakmai sikereket Ragány Misának, s egyúttal köszönik Pataki Andrásnak az elmúlt esztendőkben végzett eredményes munkáját. 


Fotó: Máthé Alexandra

Pataki András elmondta, nem végleg búcsúzik a várostól, marad tovább a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, mint ügyvezetői munkája előtt, a 2012 és 2017 közötti időszakban. Továbbra is szeretné Sopronnak és környékének a közönségét szolgálni, akárcsak a cég dolgozóit és a partnerségeikben résztvevő szervezeteket.  

Dr. Ragány Misa a sajtótájékoztatón arról beszélt, az, hogy Pataki András marad, egyfajta folyamatosságot biztosít a cég életében. A leköszönő vezető örömmel adta át munkáját az eggyel fiatalabb generációnak, és ez szerinte ritka, becsülendő, előremutató, tiszteletre méltó gondolkodás, ő is ezt a szellemiséget szeretné képviselni.       

Hangsúlyozta: országosan is egyedülálló kulturális holding a Pro Kultúra. Akadnak más városokban is arra utaló előjelek, hogy hasonlókat próbálnak szervezni, egy intézménybe csoportosítani a közművelődést, a kiállító termeket, ám ilyen nagyságú kulturális cég nincs sehol másutt. Számára nagy munka, kihívás és hatalmas lehetőség ez a feladat. Tanulhat, fejlődhet, olyan tapasztalakot szerezhet, amelyeket máshol az országban nem lehetne. Aláhúzta, Pataki András további támogatásával azon dolgozik a jövőben, hogy a nézők, a közönség, a helyi közösségek, a városban élők, a fenntartó ne érzékeljen semmit abból, hogy vezetőváltás történt. Az elmúlt egy hónapban azt tapasztalta, remek kollégák dolgoznak a cégnél, a hangulat is remek, s ez egyfajta nyugalmat jelent számára. A jövőben is az eddigi lendülettel, még innovativabban dolgoznak tovább, hogy sikeresen tudják Sopron kulturális életét képviselni, tovább virágoztatni.   

A sajtótájékoztatón részt vett Benedekfi István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkárságának előadó-művészeti főosztályának a vezetője.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek