| 2021. augusztus. 17. | 1 perc olvasás

Új vízimentő eszközöket terveztek a soproni egyetemisták

Vízimentő eszközöket terveztek a Soproni Egyetem hallgatói. A munkálatok során folyamatosan konzultáltak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, hogy ne csak a dizájn, a funkcionalitás is tökéletes legyen.

Az egyetem hallgatói közül többen dolgoznak vízimentőként a nyári szezonban, egyikük ráadásul profi oktató. Ezt követően jött az ötlet, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával közösen tervezzünk vízimentést támogató eszközöket. Az őszi szemeszterben egy jelzőboját, a tavaszi szemeszterben pedig egy mentőtornyot is terveztünk. Az egyik végzős hallgatónk diplomamunkája során pedig egy mentőboját tervezett - mondta dr. Lenkei Balázs egyetemi docens, a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet igazgatója. 


Fotó: vizimentok.hu

Fotó: vizimentok.hu

A hallgatóknak mindent alaposan át kellett gondolniuk, hiszen egy apró részleten is emberélet múlhat. A design akkor jó, ha szélsőséges helyzetben (pl. viharban), kritikus szituációban is jól működik az eszköz, illetve ha a használata egyértelmű. A trendiség mellett fontos, hogy az eszköz látványos és figyelemfelkeltő legyen, mely növeli a strandolók biztonságérzetét - fűzte hozzá dr. Lenkei Balázs.

A mentőtorony fejlesztése tulajdonképpen a végéhez ért, a prototípus gyártása következik. Terv szerint az őszi időszakban már el is készülnek, kipróbálhatóak lesznek a kész tornyok, és ha minden elvárásnak megfelelnek, tavasszal már ki is kerülnek a Balaton partjára.


Fotó: Soproni Egyetem

Fotó: Soproni Egyetem

Borítókép; Soproni Egyetem 

Legnépszerűbb cikkek