| 2020. november. 14. | 2 perc olvasás

Kijárási korlátozás, digitális oktatás és bezáró üzletek - komoly szigorításokat jelentett be Sebastian Kurz

A tavaszival megegyező járványügyi korlátozásokat vezet be Ausztria november 17-én 0 órától, jelentette be Sebastian Kurz kancellár szombat délutáni sajtótájékoztatóján Bécsben. December 6-ig egész napos kijárási korlátozások lépnek életbe, az alapellátás kivételével bezárnak a boltok és az iskolák országszerte. A kormányfő arra kérte az osztrákokat, maradjanak otthon, ne találkozzanak senkivel a következő hetekben.

A rendelkezések értelmében december 6-ig csak alapos okkal hagyható el a magánlakás Ausztriában. Ilyen a mindennapi élet alapvető szükségleteinek kielégítése, a munkavégzés, az ápolás, segítségnyújtás valamint az egyéni sport és rekreáció.
A szabályok szerint az egy háztartásban élőkön kívül magántalálkozót csak a külön háztartásban élő élettárssal, illetve egy közeli hozzátartozóval vagy egy közeli ismerőssel lehet tartani.
A kancellár arra kérte az egyedül élőket, jelöljék ki azt az egy ismerőst, rokont, akivel személyesen tartják a kapcsolatot.

December 6-ig országszerte távoktatásban folytatódik a tanév az általános- és középiskolákban. Az óvodák is bezárnak, de azok számára, akik máshogyan nem tudják megoldani, az intézmények biztosítják a gyermekfelügyeletet.

A napközbeni kijárási korlátozások idején is el lehet majd hagyni a lakhelyet munkaügyi vagy oktatási célból, valamint hatósági, bírósági eljárás miatt. Ugyanígy szabad lesz közterületen tartózkodni szellemi vagy fizikai rekreáció, sport vagy séta közben.

November 17-től az üzletek is zárva tartanak Ausztriában. Kivételt az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, bankfiókok, posták és benzinkutak képezik. Be kell zárjanak azok a szolgáltatók is, akik szolgáltatásukat testi kontaktus útján nyújtják – ilyenek mások mellett a fodrászok és kozmetikusok is. Sebastian Kurz minden munkáltatót a távmunka bevezetésére szólított fel, és ígéretet tett a csökkentett munkaidő lehetőségének újbóli széles körű biztosítására – megjegyezte ugyanakkor, hogy segítségre csak azok a vállalkozások számítanak, akik ebben az időszakban is megtartják munkavállalóikat.

Az osztrák kancellár emlékeztetett arra, hogy a november 3-án bevezetett részleges kijárási korlátozásoktól és a vendéglátás részleges bezárásától a járványhelyzet stabilizálását várták, ez azonban nem valósult meg: az elmúlt egy héten napi átlagban 7.000 új koronavírus-fertőzést azonosítottak a hatóságok, pénteken pedig 9.500 felett ismét rekordot döntött az napi esetszám. A regisztrált fertőzések 77%-át már nem lehet visszakövetni, tehát nem tudni, hogy az adott beteg hol kapta el a fertőzést. A kórházi kapacitások közben egyre telítettebbek. Felső-Ausztriában és Tirolban napok óta 80% körüli az intenzív ágyak kihasználtsága.

A sajtótájékoztató után kollégák, Cziráki Viktória jelentkezik Bécsből:

Legnépszerűbb cikkek