Újabb enyhítések Ausztriában július 1-től

A koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett korlátozások további enyhítését jelentette be az ausztriai kormány csütörtök reggel. Július 1-től többek között megszűnik az éjszakai szórakozóhelyekre vonatkozó nyitva tartási időkorlátozás, korlátlan számban látogathatók majd a rendezvények, és a maszkviselés szabályain is lazítanak.

Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány tartani tudja azzal kapcsolatban tett ígéretét, hogy nyárig visszatér minden a régi kerékvágásba. 
Elhangzott, hogy a járványhelyzet a vártnál jobban alakul Ausztriában, a hét napra eső új fertőzöttek száma 15 főre csökkent, az oltottaké pedig folyamatosan nő. Július 1-től megszüntetik a vendéglátóegységek és a szórakozóhelyek nyitva tartására vonatkozó időbeni korlátozásokat. Esküvőket és más összejöveteleket is szabadon lehet rendezni. Megszűnik a létszámkorlátozás a kulturális és a sportrendezvényeken, továbbá maszkot sem kell viselniük a jelenlévőknek. A „3-G-szabály“ (oltott, tesztelt vagy gyógyult) azonban továbbra is érvényben marad azokon a terüleken, ahol eddig is előírták. A nyári szünet ideje alatt, azaz a tanintézményeken kívül nem lesz kötelező a tizenkét éven aluli gyerekek tesztelése.

A maszkviselés szabályait illetően is engedményeket tett a kormány. Július 1-től többek között a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön és a múzeumokban sem kell már FFP2-es maszkot hordani, ismét elegendő lesz az orrot és a szájat eltakaró textil viselése. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány legközelebb július 22-én jelenthet be további enyhítéseket.

Legnépszerűbb cikkek