| 2020. április. 6. | 2 perc olvasás

Orbán: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni

Annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a koronavírus elpusztít – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben a gazdaságvédelmi akcióterv újabb elemeinek az ismertetésekor.

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, „menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről”. Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet – közölte.

„Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk”, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk – mondta Orbán Viktor.

Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül

Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra – tette hozzá Orbán Viktor.

A kormányfő közölte: Palkovics László, innovációs és technológiai minisztert arra kérte, hogy az egész program koordinálását, irányítását végezze. Emellett – folytatta – Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter dolga az lesz, hogy az állami vállalatokat lendületbe hozza és bekapcsolja a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihály pénzügyminisztertől pedig mindannyian azt várjuk, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat és garantálja a költségvetési fegyelmet – tette hozzá.

„Nehéz időket élünk, de láthatják, egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra” – tette hozzá.

2,7 százalék lesz az idei költségvetési hiány

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány.

Elindul a második szakasz

Munkahelyek megőrzése az egyik kiemelt cél. Ennek keretében az állam átvállalja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Emellett a munkahelyteremtés beruházások támogatásával is ösztönzi a kormányzat.

Kiemelt a családok és nyugdíjasok védelme. Ennek keretében a 13. havi nyugdíjat kapnak majd 2021-től az idősek. A kormányfő elmondta: 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is - ismertette a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: most a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

A kiemelt ágazatokat, amelyeket újra kell indítani – turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közlekedés, film és kreatív vállalatok hiteleket biztosításával is segíti a kormányzat.

A címlapfotó illusztráció.

Legnépszerűbb cikkek