| 2021. február. 11. | 2 perc olvasás

Újabb három településen lobognak már a centenáriumi zászlók

Sopron, Bánfalva, Ágfalva, Harka, Kópháza és Nagycenk után Fertőrákoson, Fertőbozon és Balfon is kitűzték Sopron centenáriumi zászlaját, amely az 1921-es népszavazás századik évfordulójára készült, és amely a történelmi voksolásban érintett települések hivatalait, intézményeit ékesíti.

A soproni önkormányzat tavaly december 14-én nyilvánította emlékévvé az idei évet az 1921-es népszavazás századik évfordulója tiszteletére – elevenítette fel dr. Farkas Ciprián polgármester Fertőrákoson. Száz éve Sopron és további nyolc település - Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk és Sopronbánfalva - hűséget tett a magyar hazához való tartozás mellett, így a szomszédság mellett az a történelmi tett is összeköt minket, hogy magyarok maradtunk és erre büszkék lehetünk – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a centenáriumi zászló azontúl, hogy kifejezi a közös múltat, eszünkbe is juttatja azt a hazafias cselekedetet, amely száz éve történt.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a népszavazás a trianoni békediktátum egyetlen komoly területi revíziója volt. Példaértékűnek nevezte, hogy az elmúlt évtizedekben a Fertőrákoson élő németség és magyarság békésen, együttműködésben él egymás mellett.


fotó: Griechisch Tamás

Palkovits János polgármester megköszönte a centenáriumi zászlót dr. Farkas Cipriánnak és Barcza Attilának, majd elmondta, hogy a népszavazáson azért szavaztak döntő többséggel Ausztria mellet, mert a voksolás előtt a német nyelvű lakosságot megfélelmítették.  Az a hír terjedt el a településen, hogy aki nem tud magyarul, az nem maradhat ott, ezért Ausztriára kell szavazni. „Ez érthető és talán ennek a következménye az is, ami 1946-ban történt”, amikor a német nyelvű lakosság túlnyomó részét kitelepítették. „De ma büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországnál maradtunk” – fogalmazott.


fotó: Griechisch Tamás

Fertőbozon szintén a polgármesteri hivatal épületére tűzték ki a zászlót csütörtökön. Barcza Attila arra emlékeztetett, hogy száz éve bár a település lakosságának több, mint hatvan százaléka német ajkú volt, mégis kilencven százalék fölött szavaztak Magyarország mellett.

Kutrucz Gyula polgármester szerint a zászló „láthatóvá teszi” azt az érzést, hogy nem az a fontos, ki milyen nyelven beszél, hanem az, hogy ki milyen nemzethez tartozónak vallja, vagy érzi magát. Ezt mutatták meg meglátása szerint száz évvel ezelőtt a fertőboziak a népszavazáson.


fotó: Griechisch Tamás

Bár Balf a népszavazáskor még önálló település volt, közigazgatásilag ma már Sopronhoz tartozik, de a helyi Kultúrház falára rögzítve csütörtöktől ott is lobog a centenáriumi zászló, amelyet Péli Nikoletta, a Sopron-Balf Településrészi Önkormányzat elnöke vett át dr. Farkas Cipriántól és Barcza Attilától.

Péli Nikoletta azt hangsúlyozta, hogy a hűség fontos a balfiak számára, a településrészen egy összetartó közösség él.

A centenáriumi zászló azokon a településeken lobog, amelyek részt vettek a népszavazásban. Az első zászlót január 29-én dr. Farkas Ciprián polgármester tűzte ki a soproni városháza homlokzatára.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek