| 2021. április. 22. | 1 perc olvasás

Ittas sofőröket kapcsolt le a rendőrség

Az elmúlt 24 órában, Győr-Moson-Sopron megye útjain az egyenruhások 630 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést. A pozitív jelzések eredményeként több járművezetővel szemben indult eljárás.

Az egyenruhások Sopronban, a Rákosi úton intézkedtek 2021. április 21-én 10 óra 54 perckor egy személygépkocsival közlekedő 33 éves helybéli férfivel, majd 15 óra 10 perckor a Tómalom utcában egy 57 éves kisteleki járművezetővel szemben, illetve Lövőn, a Szép Gáspárné utcában igazoltattak 13 óra 5 perckor egy 37 éves helybéli sofőrt. Az alkoholszondás ellenőrzés esetükben is pozitív értéket eredményezett.

A rendőrök – további mintavétel érdekében – a járművezetőket előállították az illetékes rendőrkapitányságokra, ellenük pedig büntetőeljárást indítottak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy az ittas járművezetés kiemelt baleseti kockázatot jelent, ezért kérjük a közlekedőket, hogy alkohol fogyasztását követően senki ne üljön a jármű volánja mögé!

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Legnépszerűbb cikkek