| 2021. január. 25. | 1 perc olvasás

Újabb korszerű motorvonatokkal bővül a GYSEV

Újabb öt korszerű motorvonattal bővíti flottáját jövőre a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút. A vonatok fenntartása gazdaságosabb több mostani járműnél, így beszerzésük az utasoknak több kényelmet, a társaságnak pedig hosszú távon megtakarítást jelent.

A Siemens gyártásában készülő Desiro ML villamos motorvonatokból napjainkban öt járja az osztrák-magyar vasúttársaság vonalait, ezek 2016 óta szállítanak utasokat. 2019-ben újabb három vonatot rendelt a Raaberbahn, ezek idén ősszel érkezhetnek meg. A most bejelentett öt motorvonat 2022-ben állhat forgalomba, ezzel pedig 13-ra nő a GySEV Siemens Desiro ML-flottája.

Az oldalanként hatajtós, akadálymentesített szerelvények egyenként 224 ülőhellyel rendelkeznek. Az utasok komfortját légkondicionáló, kihajtható asztalok, WIFI-kapcsolat és a mobileszközök töltésére kialakított konnektorok szolgálják.

A két áramnemű motorvonatok a három országot érintő Sopronkeresztúr-Sopron-Bécs-Pozsony vonalon is bevethetők, később pedig akkumulátorral is bővíthetők, így akár felsővezeték nélküli pályán is haladhatnak két villamosított állomás között. A motorvonatok végsebessége 160 km/h, fékezéskor pedig az energiát visszatáplálják a felsővezetékbe. Energiafogyasztásuk pedig 20%-kal kedvezőbb, mint más típusú társaiké.

A vonatok 30 forgóváza a Siemens gráci gyárában készül, a végső összeszerelés pedig Bécsben, így a beszerzés az ausztriai gazdaság számára is előnyös – közölte a vasúttársaság.

Borítókép;volksgruppen.orf.at

Legnépszerűbb cikkek