| 2020. június. 18. | 2 perc olvasás

Két főtartó gerenda már a helyén van az épülő új uszodában

Szerencséje volt a kivitelező FÉSZ Zrt.-nek péntek reggel, ugyanis a szélcsendes idő miatt az első két főtartó gerenda a helyére kerülhetett az épülő új uszodában. A gerendákat egy hatalmas daru emelte harminc méter magasra.

Egy ilyen főtartó elemnek 120 négyzetméter a felülete és mintegy 15 tonnát nyomnak. Szélben a súlyuk több mint egy tonnával növekedne a magasban, ezért azokat csak szélcsendes időben lehet megmozgatni – mondta Khaut András a kivitelező FÉSZ Zrt. igazgatóságának elnöke, hozzátéve, hogy az első két gerenda beemelése a legnehezebb, hiszen azokat rövid időn belül kell a helyükre tenni, mert egymáshoz kell merevíteni őket.

Vagyis innentől kicsivel könnyebbé válik a folyamat, mert egy nap már csak egy elemet kell a helyére emelni. A folyamat várhatóan egy hetet vesz igénybe.


fotó: Griechisch Tamás

A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón dr. Farkas Ciprián örömét fejezte ki, hogy a tervek szerint haladnak az uszoda építési munkálatai. - Az új uszoda az elkövetkezendő 100 évnek épül, amelyben nemcsak a soproniak lelhetnek sportolási tevékenységet maguknak, hanem nemzetközi sportversenyek otthona is lesz, köszönhetően a Modern Városok Program támogatásának és a Magyar Kormánynak – tette hozzá.

 A projekt a WHB és a FÉSZ konzorciumában épül.


fotó: Griechisch Tamás

- Kiváló lehetősége lesz minden soproninak ezután használni az uszodát, hiszen profi körülmények fogadják az összes korosztályt – mondta el Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. A belvárosi felújítási programok lassan végéhez érnek, az M85-ös gyorsforgalmi út építése is remek ütemben halad, amely szintén a Modern Városok Program része – zárta gondolatait Barcza Attila.

Barcza Attila (j)
Barcza Attila (j)
fotó: Griechisch Tamás

A munkaráfordítás tekintetében a legnehezebb szakaszon már túl van az építkezés, ilyen szempontból nagyjából 50 % -os készültségen van a kivitelezés. A következő szakasztól már a gépészeti munkálatok és a belső szakipari munkák kezdődnek, miután tető alá került az épület.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek