| 2021. április. 20. | 1 perc olvasás

Újabb műemlék ház újult meg Sopronban

Elkészültek az Ötvös utcában egy műemlék társasház felújításával, az épületet és az abban található helyiségeket Horváth Imre városplébános áldotta meg kedden. Az épület első írásos emléke 1727-ből való, az utca elnevezése pedig az ingatlan egykori lakóinak foglalkozásáról kapta a nevét.

Kevesen tudják csak, de az Ötvös utcát már Mátyás király uralkodása előtt is említették, az ott található, felújított társasház első írásos emléke pedig 1727-ből származik. Ezt a dátumot a homlokzaton lévő egyik kőtábla a mai napig őrzi. A ház egykori tulajdonosainak neveit is ettől az időponttól lehet nyomon követni a földhivatalban. Az épületben egykor ötvösök laktak, az utca is innen kapta a nevét – mondta a felújítást végző ZBAU Ingatlan Kft. ügyvezetője.

Pálfalvi Róbert felelevenítette, hogy 2017-ben, egy soproni nyaralása során látta meg az épületet, amely akkor még rendkívül rossz állapotban volt.


Fotó: Fodor Regina

A házmegáldás, vagy házszentelés a Római Katolikus Egyház egyik legősibb áldása, amelyben kifejezzük, hogy Istent meghívjuk abba a térbe, amelyben élünk – ezt már Horváth Imre városplébános mondta, aki kedden megszentelte az ingatlant.

Hozzátette, hogy amikor egy régi, patinás, ősi ház megújul, mindig örömmel szenteli fel, mert azt azzal a jövőbe vetett reménnyel teszi, hogy az ott élők békességben és szeretetben élnek majd Isten őrzőangyalaival.


Fotó: Fodor Regina

A házszentelés során az ajtófélfára az idei, vagyis a 2021-es év mellett a Krisztus áldja meg ezt a hajlékot! latin megfelelőjének kezdőbetűit (C+M+B - Christus Mansionem Benedicat!) tüntetik fel. A házáldást évente szokták megújítani.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek