| 2018. október. 10. | 2 perc olvasás

Újabb rendkívüli leleteket találtak Lövőnél!

Újabb érdekes leleteket hoztak felszínre soproni a lövői halastavat övező munkálatok során. Az új leletek a régészek szerint szenzációnak számítanak. Van köztük olyan kincs, amellyel még nem találkoztak a Soproni Múzeum munkatársai, de három ritka kelta érme is sok kérdést felvet a szakemberek számára.

Már javában folytatódnak a lövői halastó kivitelezési munkálatai. A napokban elkezdődő projekthez a Soproni Múzeum szakemberei biztosították a régészeti szakfelügyeletet, szerződött fémkeresősökkel karöltve.  

Mrenka Attila mutatja a különleges leletek töredékét
Mrenka Attila mutatja a különleges leletek töredékét

- Alaposan átvizslattuk a területet, hiszen a szántóföld alatti, de még az altalaj feletti, úgynevezett szub-humusz területen a leletek nem rajzolódnak ki objektumfoltokkal, ezeket cserépszóródások jelezhetik – mondta Mrenka Attila, a Soproni Múzeum régésze, aki ezen a területen dolgozik. - A kicsit mélyebben fekvő kincseket pedig fémkeresővel tudjuk lokalizálni. Ami a próbafeltárás alapján Lövőről biztos volt, hogy egy régészeti lelőhelyen járunk, amit elsősorban római-kori emlékekkel kellett bizonyítanunk – hangsúlyozta a szakember.

A régészek nagy reményekkel álltak neki a területnek, ugyanis a környéken több kultúra is élt, és egy római villa maradványai is megtalálhatók a közelben – elképzeléseiknek megfelelően jelentős, több korszakon átívelő leletanyagot tudtak a felszínre hozni. A római érából nagybronzok, és fibulák mellett egy ritkaságnak minősülő termékenységet szimbolizáló bronz amulett - ilyen korábban nem volt a Soproni Múzeumban.

Szenzációértékűek a Krisztus előtti 6-7 századból, a késő bronzkorból származó leletek, például egy tű, egy bronz karperec, illetve kettő míves fibula – egyikük íjat, a másikuk pedig csónakot ábrázol. Ezek mellett rengeteg kerámiaanyagot is találtak ebből a korszakból, például egy urnát is – ez azonban jelen esetben nem köthető temetkezéshez.

A régészek sok különlegességet várnak majd a további ásatásoktól is
A régészek sok különlegességet várnak majd a további ásatásoktól is

A legjobban azonban a kelta kincsek lepték meg a régészeket: a vaskor végére, az első század közepére datálható kaposi ezüstérméket közvetlenül a római foglalást megelőző érában verték. Kopottságuk komoly használatra utal, ami azt sugallja a szakemberek számára, hogy már a Krisztus előtti második század végétől kezdve jelentős kelta jelenlét volt a környéken. 

A területen a korábbi ásatások is eredményesek voltak
A területen a korábbi ásatások is eredményesek voltak

Sok titok vár még felefezésre

A régészek a halastó kivitelezésének korábbi szakaszában is több leletet találtak – akkor kiderült, hogy a halastó területén egy vikusz, vagyis mezőgazdasági létesítmény is állt. Úgy vélik, hogy a továbbiakban szintén sok ritkaság kerülhet elő innét, ugyanis a terület méretéhez képest sok lelettel kecsegtetett. A régészek ezen terület után a környéken folytatják a munkát – Lövő gazdag múltú környékén ugyanis még több római kori villa, és misztikus őskori település titkai is várnak rájuk...

Legnépszerűbb cikkek