| 2019. július. 17. | 2 perc olvasás

Újabb válaszok a Fertő Part fejlesztését érő kritikákra

Ökocentrum, szálloda, cölöpházak - a Fertő Part fejlesztésével kapcsolatos minden kritikára és kérdésre választ ad Kárpáti Béla, a fejlesztő cég vezérigazgatója!

- A kérdésekre úgy lehet a legegyszerűbben választ kapni, ha megismerjük a fejlesztés részleteit – emelte ki Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. - Vegyük például a strandot. Ezt sohasem látott mértékben, 60 méteres mélységig megkaparjuk. Így iszapmentes lesz, ezáltal ha például belemegy egy gyermek, nem az iszap folyik majd le a fején, hanem a víz – fejtette ki.

A beruházás olyan elemeket is magában hordoz, amelyek elengedhetetlenek a színvonalas kikapcsolódáshoz – például az ausztriai strandokon láthatókhoz hasonló - vizes játszótereket, árnyékos helyeket és minőségi parkolókat. - A régi parkoló olyan volt, hogy a buszokból csöpögő olaj beleszívódott a talajba – hívta fel erre a figyelmet a vezérigazgató. - A fejlesztés részekén olajfogókkal is ellátott parkolókat létesítünk – fűzte hozzá.

- Fontos, hogy beszéljünk a kettes ütem területéről, ugyanis gyakran kérdezik, hogy mi lesz ott valójában – emelte ki Kárpáti Béla. - Ott egy 12 hektáros ökocentrumot létesítünk. Ezt olyan helyen valósítjuk meg, ahol jelenleg fák vannak. Ezekre a fákra vigyáztunk, amikre lehetőségünk volt, azt meg is tartottuk. Kritikus hangoktól lehet hallani, hogy kivágták 24 hektáron a nádast. Érdemes tudni, hogy a Fertő szakértői szerint évente 4000 hektáron kéne levágni, aratni ezt a növényzetet. Sajnos ez az utóbbi időben nem valósult meg. Így láthatóan nem természetidegen, hogy ezeket a területeket előhozzuk – fejtette ki. Az ökocentrum 12 hektáros részét csatorna öleli majd körbe, magában a centrumban pedig a Fertő-Hanság Nemzeti Park értékeit is bemutatják. A télen-nyáron látogatható intézmény a gyermekek számára is sok élményt tartogat majd.

- Az első fronton található parti házsor szintén olyan terület, amely eddig használhatatlan volt – világított rá Kárpáti Béla. - A mi Fertő-partunk méretéből kifolyólag fontosnak tartjuk, hogy mindkét oldalrészt tudják élvezni az emberek! - emelte ki a vezérigazgató, aki hozzáfűzte: a szálloda is gyakran szóba kerül a fejlesztéssel kapcsolatban. - A látványterven szembetűnő, hogy egyetlen létesítményről beszélhetünk, amely a terület sarkán van. Ez a 100 szobás szálloda a méretét tekintve a töredékét jelenti a soproni hoteleknek – részletezte.

A cölöpházak ügyében még nincs egyértelmű döntés. - Ennek ellenére határozottan forr körülöttük a levegő – tudtuk meg Kárpáti Bélától. - Tisztában kell lenni azzal, hogy ezek bérlemények, alapvetően nem is magyar érdekeltségi köröket szolgálnak, és a jelenlegi jogrendszerbe beilleszthetetlenek. A közművük silány módszerekkel lett megoldva, amely kellemetlen és környezetszennyező helyzeteket szülhet – indokolta.

A teljes nyilatkozatot az alábbi videóban megtekintheti:

Kárpáti Béla

A Fertő Part fejlesztésével kapcsolatos minden kritikára és kérdésre választ ad Kárpáti Béla, a fejlesztő cég vezérigazgatója!

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek