| 2019. január. 1. | 9 perc olvasás

Újévi hangverseny a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarral

Wolfgang Amadeus Mozart és ifj. Johann Strauss műveit hallhatta a közönség a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar hagyományos Újévi hangversenyén.

Idén is teltház fogadta a nagy múltú zenekart a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A rendezvényen a Liszt-díjas érdemes művész, Oberfrank Péter vezényelt. Az Újévi hangversenyen hagyomány, hogy meghívott szólista lép fel. 2019-ben Keserű Péter, kürtművész működött közre a rendezvényen.

Keserű Péter a Bécsi Rádiózenekar első kürtöse. 1977-ben született Kiskunfélegyházán, a Budapesti Zeneakadémián diplomázott. Részt vesz szülővárosa zenei életében. 2008-ban költözött Sopronba, és szívesen működik együtt a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarral. 


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármesterének ünnepi beszéde:

Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úr! Tisztelt Alpolgármester Úr, Önkormányzati Képviselő Hölgyek és Urak! Kedves Soproniak, Vendégeink, Hölgyeim és Uraim!

Tegnap mindannyian elbúcsúztattuk az óesztendőt, ma pedig hagyományosan a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar köszönt bennünket az új év első napján felcsendülő zeneszóval. Ezúton is köszönjük a zenei élményt.

Mielőtt meghallgatnánk a koncertet engedjék meg, hogy beszámoljak az elmúlt év legfontosabb városi eseményeiről, hogy hol is tartunk ma 2019-ben.

Ha rövid összegző választ kellene erre adni, akkor azt kell mondanom, hogy jó úton haladunk. 

12 évvel ezelőtt erős többségi felhatalmazással megkezdtük a város rendbetételét az élet szinte minden területén.  Világos volt számunkra, hogy csak átgondolt stratégiailag kidolgozott és összehangolt városfejlesztéssel lehet eredményt elérni.

Ma is ezen szigorú elvek mentén dolgoznunk.

A fejlesztésekhez szükséges plusz forrásokat 2007-ben az uniós pályázatok és saját források biztosították, majd 2010-től a polgári Kormány nagyon komoly önerő támogatással járult hozzá a projektek megvalósításhoz, illetve az önkormányzati adósságátvállalással megszabadította a várost a korábban felhalmozott adósságtól.

2015-ben Sopronban indult az országos jelentőségű Modern Városok Program (MVP), amely a megyei jogú városok fejlesztését hivatott biztosítani. Ez a program Sopron számára történelmi korszakos fejlesztést eredményezett:

A városunk számára fejlesztési célra jelenleg kormányzati, uniós és saját forrásból összesen 80 Mrd Ft áll rendelkezésre, amelyben nincsen benne az M85 autóút költsége. Ebből a 80 Mrd-ból jelenleg 32 Mrd összegű beruházás van folyamatában. Ez nagyságrendileg 40%-os teljesítést jelent a tervezett városfejlesztési projektek tekintetében, a 2014-2020 időszakra vonatkozóan.

A fejlesztéseknek továbbra is öt fő iránya van, amelyek:

 1. az M85 autóút megépítése;
 2. a belváros útjai, homlokzatai, palotái és a Szent Mihály-templom megújítása;
 3. a Fertő part turisztikai fejlesztése, rehabilitációja;
 4. a Lőver infrastruktúrájánák fejlesztése és
 5. a város gazdasági lehetőségének bővítése.

 

A fenti fő célok megvalósítása mellett mindennapi feladatunk a város üzemeltetése-fenntartása, a szociális rendszerünk működtetése, a kultúra és a sport támogatása, szervezése.

Az alapvető célok ismeretében tekintsük át, hogy az elmúlt évben részleteiben hova jutottunk.

 • Az M85 autóút Soproni szakaszán tavasszal megtörtént az alapkő ünnepélyes letétele, amellyel megkezdődött a kivitelezés. Csorna és Sopron között a munkálatok négy szakaszon folynak, mely tisztán hazai forrásból állami kivitelezésben valósul meg kb. 250 Mrd Ft összeggel. Sopron környékén az előkészítő munkálatok zajlanak: a területszerzés, a régészeti feltárás, a közművek kiváltása, az üzemi uták építése, műtárgyak próba cölöpözése stb.
 • A belvárosban az utcák terek közmű és díszburkolat teljes felújítása novemberben határidőre befejeződött. A belváros rendezettsége és a középkori hangulata nagyot változott a burkolat és a részbeni homlokzat megújulásával.
 • Ez bizonyára a turisztikai vonzerőben sokat fog jelenteni, valamint új lehetőségek nyílnak meg, hasonlóan a Várkerülethez.
 • Közben megkezdődött a belvárosi homlokzatok, a Lenck, villa és a Szent Mihály-templom, Sekrestyésház felújításának kivitelezése is. A belvárosi homlokzati renoválásból már 5 épület elkészült, a program idén folytatódik. A Russ villa és a Zichy-Meskó palota tervezése még folyik.
 • Múzeumnegyed (Stornó, a Tábornok és a Fabricius ház) tervezése befejeződött jelenleg közbeszerzés előtt áll. Várhatóan tavasszal megkezdődhet a kivitelezése.
 • A Zöld város keretében megújul a Kisvárkerület, a Pap rét és megépül az új Árpád utcai parkolóház. A parkolóház régészeti feltárása lezárult a vártnál jóval kevesebb régészeti eredménnyel. A Kisvárkerület közbeszerzése folyik. A Széchenyi tér további tervezési munkát igényel költségmegtakarítás céljából.
 • A Fertő part tervezési munkája folyamatosan zajlik, de a kivitelezést a Sopron-Fertő Turisztikai Ügynökség már megkezdte tereprendezés formájában. Ebben az évben a Fertő parton további kivitelezési munkák kezdődnek meg.
 • A Paneurópai Piknik Emlékpark látogató központjának és parkjának a kivitelezése tél végén megkezdődhet. A Páneurópai Piknik 30 éves jubileumi évfordulójára tekintettel a munkálatok nyár közepére fejeződnek be. A tovább fejlesztett emlékpark az évfordulóra még méltóbb környezetet fog biztosítani.
 • A Lőver strand (szabadtéri) teljes felújításának kivitelezése befejezés előtt áll. A strand külső új medencéjének téliesítése márciusra készül el, addig a fedett uszoda változatlanul működik.  Az átköltözést követően kezdődhet meg a fedett uszoda újjáépítése, mely várhatóan másfél évig tart. Az építkezés alatt az uszoda zavartalan működését a téliesített strandon folyamatosan biztosítani fogjuk.
 • Befejeződött az 5,5 km hosszú Lőver kerékpárút építése. A kerékpárút mellett elkészült a Lőver körút aszfaltfelújítása, és az új parkolók, csomópontok kiépítése (Egeredi, Várisi útnál). A fejlesztés eredménye lehetővé teszi a Lőverekben a kulturált kerékpározást és az autós közlekedést.
 • Jereván kerékpárút elkészült, amely most már elérhetővé teszi a Jereván városrészt a belvárossal. Fontos, hogy perem városrészek közlekedése szorosan kapcsolódjon, integrálódjon a belvároshoz. A kerékpározást ma mindenek felett támogatnunk kell az autós közlekedéssel szemben, mert elvitathatatlan előnyei vannak.
 • Lőver-Balf gyógyhelyek környezetének fejlesztésé közbeszerzés eljárásban van.
 • Bánfalvi Hősi temető első világháborús sírjainak teljes felújítása megtörtént.
 • Megkezdődött a Katolikus Konvent egyházi-művészeti kiállításának kialakítása.
 • Elektromos autóknak kiépítettük az első töltőállomásokat Sopronban. Ezzel városunkban is az e-mobilitás első infrastruktúráját sikerült kiépítenünk. A fejlesztés nagyban hozzájárul a CO-kibocsátás csökkentéséhez, a környezetkímélő közlekedéshez.
 • Városunk csatlakozott a MJVSZ-én keresztül az Áder János köztársasági elnök által meghirdetett nemzetközi klímavédelemhez, amelyben azt vállaltuk, hogy a megyei jogú városok 2022-ig több mint 100 Mrd Ft-ot költenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az energiahatékonyság javításával. 
 • Intézményeinkben energetikai fejlesztések folynak: a Soproni-Horváth József utcai, a Deák téri bölcsőde, a Király J. utcai bölcsőde és óvoda. Továbbá a Jegenye sori és a Kőszegi úti óvodában eszközbeszerzések valósultak meg.
 • Iskolák esetében folyik a Lackner Kristóf, a Deák téri, a Gárdonyi Géza, Petőfi Sándor, a Német Nemzetiségi és a Kozmutza Flóra energetikai megújítása. A Soproni Szakképzési Centrum is saját beruházásban végez korszerűsítéseket. Elkészült a Ferenczi J. utcai kollégium felújítása, amelyhez a város is hozzájárult.
 • Kulturális intézmények közül a Gyermek és Ifjúsági Központ a GYIK megújítása befejezés előtt áll. 
 • Egészségügyi intézmény keretében a Selmeci utcában háziorvosi ellátó központ létesül, kiváltva a Kiss J. utcai régi rendelőt. A tervezés már befejező szakaszban van.
 • Soproni Gyógyközpont    higiénés és betegazonosító rendszert, illetve napelemes kiserőművet helyezett üzembe.  A Soproni Gyógyközpontban járóbeteg szakrendelési egységeket fejlesztenek tovább.
 • Mentőállomásunk idén is új korszerű esetkocsival bővült a jobb ellátás érdekében.
 • Városi útfelújításokban megvalósult 60 utca 17 km útburkolattal, 11 km járdával, 3 körforgalommal és 151 db új parkolóval.  1,74 Mrd forint értékben. Sport beruházásban megvalósult a Sportaréna előtti közterület parkosítása, új parkolók építésével.
 • Az Ágfalvi úton folyik az SC Sopron utánpótlásközpont épületének kivitelezése (250 millió forint).

A kiemelkedő évfordulóinkat is meg kell említeni:

 • Tiszteletre méltó Dr. Thurner Mihály 100 éve lett városunk polgármestere a legnehezebb időben, 1918-ban. Az ő leleményes és állhatatos tevékenységéhez fűződik Sopron újra kitalálása és talpra állítása a vesztes Trianon utáni időben.
 • Soproni Egyetem megemlékezett jogelődje a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözésének 100 éves jubileumi évfordulójáról.
 • Az Innolignum Vásárt a 10. jubileumi alkalommal rendeztük meg a Soproni Egyetemmel közösen.
 • Az Országos Mentőszolgálat 70 éves volt.
 • Elza néni, a legidősebb soproni polgárunk, tavaly életének 111. évében hunyt el.

Hozzánk látogattak:

 • Kempten és Sopron testvérvárosi kapcsolatának 30. évfordulója alkalmából megerősítettük a három évtizede kötött testvérvárosi szerződést, amelyről elmondható, hogy minden területen példaértékű civil kapcsolatokkal működik. Kazuno-i küldöttség érkezett Sopronba. A mostani látogatása során kiemelt hangsúlyt kapott a két város fiataljainak, sportkapcsolatainak erősítése. A delegációval együtt érkezett egy középiskolásokból álló kosárlabdacsapat is, akik egy barátságos mérkőzést játszottak városunk fiataljaival. 
 • A brit nagykövet-helyettes (Caitlin Jones) udvariassági, bemutatkozó látogatást tett Sopronban. 
 • A városházán fogadtuk Csehország magyarországi nagykövetét (Juraj Chmiel), aki ismerkedett városunkkal és a térséggel.  
 • Új szakmai kapcsolat indult el a testvérvárosunk Bad Winpfen Hohenstaufen Gimnázium és a soproni Berzsenyi Gimnázium között. Remélhetőleg hasznos lesz a diákoknak és pedagógusoknak a csere-kapcsolat.

Kiemelkedő Kulturális és sportesemények:

 • Soproni Ünnepi Hetek rendezvényei, a színház, a Barlangszínház zenei rendezvényei, a VOLT Fesztivál kiemelkedő sikeres produkciókat nyújtottak, nagy látogatottsággal.
 • A Sopron Basket csapata ezüstérmet szerzett a női kosárlabda Euroliga soproni rendezésű négyes döntőjében! Az európai döntő soproni rendezéséről elismerően nyilatkozott a FIBA elnöke. A soproni születésű teniszező Babos Timea második világbajnoki címét szerezte ebben az évben.
 • Az április 8-ai országgyűlési választáson a FIDESZ-KDNP győzött harmadik alkalommal kétharmados többséggel, a mi választókörzetünkben is elsöprő előnnyel. Egyéni mandátumot Barcza Attila szerzett, így ő képviseli Sopront az Országgyűlésben, Firtl Mátyás után. A belvárosban az időközi önkormányzati választáson szintén a Fidesz-KDNP jelöltje, Filep Márk győzött, jelentős fölénnyel. 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az elmondottak szerint mindannyian láthatjuk, hogy a város szinte minden területén fejlődést, megújulást tapasztalhatunk. A fejlődés érinti a város műemléki, kulturális, művészeti értékeit, az intézményeket: a bölcsődéket, az óvodákat, az iskolákat, az egészségügyet.

A közlekedésben korszerűsödik a városi út-, kerékpár- és gyalogos-hálózat, épül az autóút. A fejlesztések ütemesen haladnak és mindegyik be fog fejeződni, mert elkötelezettek vagyunk szeretett városunkért és a soproni polgárokért. Bátran kijelenthetjük, hogy ma korszakos történelmi fejlődésnek lehetünk aktív részesei, illetve résztvevői. Ilyen fejlődés városunkban csak a két világháború közötti időszakban volt tapasztalható.

A város vezetése az országgyűlési képviselők támogatásával azon dolgozik, hogy minden soproni polgár számára elérhető legyen a tisztességes gazdasági felemelkedés, az egyre szebb és egyre jobban élhető városunkban. Azonban mindenkinek tiszteletben kell tartania Sopron helyi tradícióit, kultúráját és a szokásait.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, 

Innen, erről a helyről kell megköszönnöm a város polgárainak, minden soproninak, hogy állhatatos, szorgalmas munkájukkal helytálltak, és támogatták városunkat 2018-ban. Ezt a várost, mint ahogyan régen, úgy ma is, Sopron polgárai teszik naggyá, ehhez kérjük az új évben az Önök támogatását!

Köszönet illeti a Magyar Kormányt a Modern Városok Program támogatásáért, amely évtizedes hiányosságokat pótol városunknak.

Személy szerint köszönöm támogató munkájukat városunkért:

Dr. Szájer József az Európai Néppárt alelnökének,

Dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselőnek és a Város Képviselőtestületének.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, 

Sopron város nevében az Új Esztendőhöz minden soproni Polgárnak eredményes, boldog Új Évet kívánok!


fotó: Griechisch Tamás

A hagyományos Újévi hangversenyen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Simon István alpolgármester, Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok, valamint Sass László, dr. Magas László, Mágel Ágost és Táp Lászlóné önkormányzati képviselők. A rendezvényt állófogadás zárta, ahol Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok elmondta: az elmúlt évek munkáját folytatni fogják 2019-ben is, hiszen elkötelezett feladatuk Sopron város fejlődése. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek