| 2023. szeptember. 29. | 2 perc olvasás

Újra Bánfalvára került a Winkler Oszkár-díj

A Soproni Városszépítő Egyesület elnöksége, az Építészeti Szakbizottság az idei évben a Sopronbánfalván található Gesztenyés körút 9. sz. családi ház tulajdonosainak dr. Fábiánkovits Anna és Nagy Gábornak ítélte oda a Winkler Oszkár-díjat. Az építész-tervező Sebestyén Tamás.

A Soproni Városszépítő Egyesület évtizedek óta Szent Mihály napján Winkler Oszkár-emlékdíjjal ismeri el az elmúlt esztendő alatt megvalósult, legkiemelkedőbbnek ítélt építészeti alkotást. Az Építészeti Bizottság a pályázó épületeket részletes vizsgálatnak és bírálatnak veti alá. Döntésük felhívja a figyelmet a város építészetének folyamatos fejlődésére, az itt alkotó építészek, kivitelezők és építtetők Sopront gazdagító eredményeire.

Fotó: Hidegh András

Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke elmondta:
Ennek a díjnak története van. Még a '90-es években kezdték átadni az elismerést. Kezdetben oklevél volt, majd tábla formát kapott. Ez a díj tulajdonképpen arról szól, hogy példát állítsunk az építő, az építész, a tulajdonos szándékával a környezetnek.

A követendő példa pedig arra ösztökéli a többieket, hogy hasonlót vagy még szebbet, vonzóbbat építsenek, hozzanak létre.
Fotó: Hidegh András


Fábiánkovits Anna, a ház tulajdonosa kiemelte:
Nagyon örülünk ennek a díjnak, kicsit számítottunk rá, hiszen nagy visszhangot keltett ez az építkezés itt a környéken, sokan felfigyeltek rá. A bánfalviak mind segítőkészek voltak, és nagyon örömmel fogadták, hogy felújítottuk ezt az épületet. Nagyon szeretünk itt lakni, és köszönjük a közösségnek, hogy ilyen hamar befogadtak minket.

Fotó: Hidegh András


Perkovátz Tamás, a Soproni Városszépítő Egyesület alelnöke hangsúlyozta:
Ez a ház a népi építészet egy olyan remeke, amely a második világháború után az enyészet martalékává vált. Különböző tulajdonosok, bonyolult viszonyok jellemezték, és ebben a helyzetben szerencsére egy család kézbe vette a sorsát. Ennek az épületnek a tulajdonosai megtalálták azt az építészt, aki úgy, ahogy Sopronhoz és a neves építészhez, Winkler Oszkárhoz méltó, újította fel ezt az épületet. Olyan értékmegőrzés történt, melynek során - illeszkedve a környezet épületeibe, de a hagyományos 150-200 évvel ezelőtti karakterjegyeket megőrizve - kapott az épület egy olyan belső funkciót, ami a mai fiatalok számára is élhető otthont ad.

Fotó: Hidegh András

Az ünnepélyes eseményen részt vett Mágel Ágost önkormányzati képviselő is.

 

 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek