| 2019. február. 14. | 2 perc olvasás

Újra Európa legjobb nyolc csapata között a Sopron Basket!

A Sopron Basket az utolsó 15 percben hagyta állva a török Hatay-t és végül 64-52-re legyőzte riválisát az Euroliga 13. fordulójában. A soproniak ezzel a sikerükkel matematikailag is biztosították helyüket a legjobb nyolc gárda között az Euroliga idei kiírásában.

A kurszki bravúr után egy hasonlóan fontos meccsre készült a Sopron Basket az Euroligában. A korábbi  eredmények ismeretében úgy lépett pályára a magyar bajnoki címvédő, hogy egy sikerrel matematikailag is biztosíthatta helyét Európa legjobb nyolc csapata között. A társaival már melegített és később pályára is lépett a mérkőzésen Fegyverneky Zsófia csapatkapitány.  Idegesen kezdtek a mieink, a találkozó elején a Hatay került lépéselőnybe. Hat perc telt el az összecsapásból, amikor 12-7-nél Roberto Iniguez időkérése állította meg a mérkőzést. Pontosabb megoldásokat kért játékosaitól a spanyol szakvezető. A folytatásban védekezésben már rendezte sorait a Sopron, de a kihagyott lehetőségek miatt 10 perc után 16-11-re a rivális vezetett. Az első negyedben 16 mezőnykísérletből mindössze 4 bizonyult sikeresnek

A második játékrészre sem változott a játék képe. Egy-egy extra villanással, elsősorban - a félidőig 11 pontig jutó - Riquna Williams vezetésével a Hatay őrizte előnyét. A második negyed utolsó három és fél percében mindössze egy találat született, ami egy török tripla volt. A nagyszünetben így 28-24-nél a vendégek jártak előrébb. Hiába szedte jobban a lepattanókat a magyar csapat, hiába volt több szerzett labdája és gólpassza és kevesebb eladott labdája, a számszerű eredményben ez még nem mutatkozhatott meg. Amire lehetett építeni, hogy a védekezés percről percre javult az első félidőben. Támadásban egy ritmusváltással, néhány pontos befejezéssel zavarba hozhatónak tűnt a szűkös rotációval dolgozó és egyéni megoldásokra építő Hatay. A harmadik negyed első fele azonban még a török gárda elképzelései szerint alakult. Gyorsan növelték az előnyüket, egy 10-5-ös szériával 38-29-re léptek el.

Az utolsó 15 percben a Sopron került fölénybe. Yvonne Turner indította el a felzárkózást, aki előbb egy duplát, majd egy triplát értékesített. Sőt 40-40-nél a nevéhez fűződött az egyenlítést jelentő lélektanilag kulcsfontosságú találat. A harmadik végéig 20-4-es sorozatot mutatott be Roberto Iniguez együttese, amivel 49-42-re lépett el. Ekkor már támadásban, védekezésben a korábbi meccseken látott szinten robogott a Sopron. Ezzel sikerült teljesen kizökkenteni a fáradni látszó Hatay-t. A negyedik negyed elején pedig el is dőlt a győztes kiléte. Nyolc perccel a mérkőzés vége előtt 49-44-nél még volt labdájuk a vendégeknek, hogy felzárkózzanak. Ezzel nem éltek. A folytatásban a mieink 7-9 pont között állandósították előnyüket, végül pedig 64-52 arányban kulcsfontosságú győzelmet ünnepelhettek. A Sopron ezzel biztosította helyét Európa legjobb nyolc csapata között!

Legnépszerűbb cikkek