Újra tündérbirodalommá változott az Erzsébet kert!

A tündér bennünk lakik! - ez a mottója a 15. tündérfesztiválnak. Szombat délelőttől két napig ismét tündérek és manók veszik birtokba az Erzsébet kertet. Az idei évben a méhek a fesztivál díszvendégei.

Idén is az Erzsébet kert ad otthont Sopron ikonikus gyermekrendezvényének, a tündérfesztiválnak. A megnyitón az egyik hazai mézlovagrend is közreműködött, de látványméhészettel és mézkóstolóval is készültek a szervezők.  

​fotó: Griechisch Tamás

A nyitóceremónián dr. Ragány Misa, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának elnöke és Szekeres Kriszta, a tündérfesztivál főszervezője köszöntötte a résztvevőket.

A Tündérfesztivál idén is számtalan tartalmas és szórakoztató programot kínál a családoknak, ahol a helyi közösségek összefogásával páratlan élményben lehet része a látogatóknak

– mondta dr. Ragány Misa.

​fotó: Griechisch Tamás
Ez a hétvége a gyermekekről szól. A szervezők számtalan izgalmas programmal készültek annak érdekében, hogy a családok jól érezzék magukat. Az önkormányzat vállalta, hogy a jövőben nemcsak óvodákat, valamint iskolákat épít és újít fel, hanem gondoskodunk arról is, hogy a családok a szabadidejüket olyan eseményeken tudják eltölteni, amelyek a gyerekeket is szórakoztatják

– hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.  

​fotó: Griechisch Tamás

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának elnöke beszédében kiemelte: Sopron és térsége számtalan élményt és páratlan látnivalókat kínál mindenkinek. Ivanics Ferenc hozzátette: az idei Tündérfesztiválon három hungarikum, köztük a Fertő-táj világörökség is kiemelt szerepet kapott.   

​fotó: Griechisch Tamás
A kertben és a fesztivál térképén 77 mesebeli helyszín várja a kicsiket és a nagyobbakat. Az Erzsébet kertben a soproni és környékbeli óvodásoknak köszönhetően mintegy 1000 papírvirág teszi még varázslatosabbá a kertet. Az idei évben a méhek a fesztivál díszvendégei, így számtalan hasznos információt megtudhatnak a rovarokról a résztvevők. A kétnapos program során többek között koncertekkel, kézműves termékekkel és bemutatókkal is készülünk

– tudtuk meg Szekeres Krisztától, a Tündérfesztivál főszervezőjétől.  

​fotó: Griechisch Tamás

A színpadon zenemanók, tündéri táncosok, varázslatos produkciók és mesés látnivalók váltogatják egymást. Szombaton koncertet adnak a MÉHEK, táncra perdülnek a Sopron Balett tündérei és megszólalnak T. Horváth József tündérrádiós dalai, vasárnap fellépnek a szimpatikus szimfonikusok, a Hunyadi furulyásai, a Dirty Dance aprócska táncosai, lesz Kalap Jakab koncert és Kalimba gyermekgospel.

​fotó: Griechisch Tamás

Mindkét nap lesz légtáncbemutató, jönnek ifjú artisták, buboréktündérek, de egy lengyel gyermek tánccsoport és a soproni Színitanoda növendékeivel is találkozhatnak az érdeklődők. A soproni óvónők élő népmesélésre készülnek, és nagyi-unoka produkcióknak is tapsolhatnak a látogatók.

​fotó: Griechisch Tamás

A Hungarikum Bizottság pályázatának köszönhetően 3 hungarikum is kiemelt az idei tündérfesztiválon: a Magyar Védőnői Szolgálat (akik a színtévesztést vizsgálják majd), a Fertő-táj világörökség és az akácméz is központi szerepet kap a kertben. 15 soproni és környékbeli óvoda bevonásával (közel 1000 gyerekek által készített papírvirággal) „mézlegelővé” varázsolták az Erzsébet kertet, ahol az „Akácos út” alatt csupa édes-mézes csemege várja a családokat: a fesztiválra saját mézes termékpalettával érkezett a Harrer Csokoládéműhely, a Dömötöri fagyizó és az Erhardt pékség. Az Akácos útra keresztelt ösvény végén a fogtündérek adnak hasznos tanácsokat. A mozogni vágyókat többek között a Soproni Darazsak kosarasai várják, de a mamutfenyő előtti placcon a méhek tánca is megtanulható.

​fotó: Griechisch Tamás

A kétnapos program során egy tűzoltóautót és egy mentőkocsit is megtekinthetnek a látogatók, de kitelepült a Bűvösvölgy, a Soproni Széchenyi Könyvtár, a Macskakő Gyermekmúzeum. A 77 játszóhely többségét olyan soproni civil szervezetek, művészeti csoportok, sportegyesületek, alapítványok és magánszemélyek töltik meg élettel, akik mindannyian a soproni gyerekek testi-lelki-szellemi-érzelmi fejlesztésén fáradoznak.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek