| 2021. május. 19. | 2 perc olvasás

Újranyit Ausztria - itt vannak a részletek

Szerdán véget ér Ausztriában a lezárás és bár szigorú feltételek mellett, de megnyithatnak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a kulturális intézmények, valamint a sport- és szabadidős létesítmények is. Tovább tarthatnak nyitva a szupermarketek és a gyülekezés szabályai is enyhülnek.

Közel hét hónapot voltak zárva az éttermek, az edzőtermek, a kulturális központok, a színházak, a mozik és a szállodák is csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhattak. Az újranyitást egy sor előírás teszi lehetővé. A legfontosabb tényező a jövőben az egészségi állapot igazolása lesz. Az otthon elvégzett és a hivatalosan is regisztrált teszt eredménye 24 órán keresztül érvényes. Az antigén-tesztek eredményei 48 órán keresztül, a PCR-tesztek eredményei pedig 72 órán keresztült vehetők figyelembe. A beoltottakra és a gyógyultakra is külön határidők vonatkoznak. A beoltottak az első oltástól számított 22. napon mentesülnek a tesztkötelezettség alól, mindezt legfeljebb 3 hónapra. A második oltást követően ez az idő kilenc hónapra hosszabbodik az első oltástól számítva. 
 


Forrás: internet

A koronavírus fertőzésen már átesett személyek már az első oltást követően is kilenc hónapra mentesülnek a tesztkötelezettség alól. A koronavírus fertőzésen már átesett, de nem beoltott személyek hat hónapon keresztül mentesülnek a tesztkötelezettség alól, ha erről orvosi igazolással rendelkeznek. Az antitest teszt a tesztelést követőem három hónapon keresztül érvényes. Idősebb gyermekeknél, fiataloknál az iskolai teszteredményt veszik figyelembe.

Kevesebb vendég, tágasabb tér és nagyobb távolság. Továbbra is érvényben maradnak a távolságtartási- és higiéniai előírások. Kötelező marad az FFP2-es maszkok viselése és a két méter távolság betartása is. A rendezvényeken két látogatócsoport között ki kell hagyni egy helyet és a vendéglátásban is nagyobb távolságot kell tartani az asztalok között. Az adott létesítményben a belépéskor regisztrálni kell az ott várhatóan több, mint 15 percet töltő vendégeket. A hivatalosan engedélyezett, ülőhelyes rendezvényeken, szabadtéren 3.000 főre, beltéren 1.500 főre korlátozták a látogatók számát. A szabadon választható ülőhelyes rendezvényeken, bel- és kültéren is csak legfeljebb 50 főt fogadhatnak a szervezők.


Forrás: volksgruppen.orf.at/

Lagzik még nem megengedettek, de a privát találkozók, ünnepségek esetében már tettek néhány engedményt. Napközben, kültéren legfeljebb 10 felnőtt, plusz gyerekek találkozhatnak. 22:00 és 5:00 óra között beltéren legfeljebb négy, különböző háztartásban élő felnőtt és legfeljebb hat gyerek találkozhat. A vendéglátóegységek és az éttermek is csak legfeljebb 22:00 óráig tarthatnak nyitva. Az éjszakai szórakozóhelyek még nem nyithatnak. A vendéglőkben kültéren legfeljebb 10 felnőtt, beltéren legfeljebb négy felnőtt foglalhat helyet egy asztalnál. 
Szerdától a szállodák is megnyithatnak Ausztriában. A vendégeknek már a bejelentkezés alkalmával igazolniuk kell negatív fertőzöttségi státuszukat. Ezt követően ugyanazok a szabályok vonatkoznak az ottartózkodás időtartamára, mint a vendéglátóegységekben. A szállodák wellnessrészlegei és a termálfürdők is megnyithatnak.

Szerdától a szupermarketek is tovább tarthatnak nyitva. A Spar, REWE és Hofer üzletek szerdán, a Lidl csütörtökön tér vissza a pandémia előtti nyitvatartási idősávjához. Az üzletekben továbbra is kötelező marad at FFP2-es maszk viselése és a biztonsági távolság betartása.

Legnépszerűbb cikkek