| 2020. október. 1. | 5 perc olvasás

Újraszentelték a felújított Szent Mihály-templomot - FOTÓK

Ünnepélyes keretek között adták át, s szentelték újra a Sopron védőszentjének nevét viselő Szent Mihály-templomot, amely a soproni önkormányzat és a győri egyházmegye összefogásának eredményeként újult meg kormányzati támogatásból, a Modern Városok Program keretében. A csütörtöki szentmisét Veres András megyéspüspök celebrálta; az ünnepélyen Farkas Ciprián polgármester mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet.

A koronavírus-járványra való tekintettel a távolságtartást szabályait betartva, csak korlátozott számban vehettek részt a polgárok a Szent Mihály-templom újraszentelésén, melyet a Sopron TV élő adásban közvetített, így minden érdeklődő bekapcsolódhatott az ünnepségbe. Horváth Imre városplébános a liturgia végén köszönetet mondott a magyar kormánynak, a városnak és az egyházmegyének, hogy megvalósulhatott a felújítás és Szent Mihály emlékérem-díjakat adott át Veres András megyéspüspöknek, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, Farkas Ciprián polgármesternek.

Az újraszentelés alkalmából Veres András elhelyezte az oltárban boldog Apor Vilmos és boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök ruha-, illetve csontereklyéjét.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy különös kihívás ma, hogy felismerjük a rosszat, amikor azt jónak tüntetik fel és a jót rossznak. Hozzátette, hogy ma olyan világban élünk, amikor a "progresszív vonalak" haladásnak nevezik az Isten- és egyházellenességet, számukra az a fejlődés, amikor "nem lesz egyház, nem lesz vallás, amikor a nemzet már nem fontos és a családot mindenféle devianciával akarják helyettesíteni".     Ugyanakkor Szent Mihály arra hív, hogy a "nem nyilvános rossznak" is mondjunk nemet, hogy a haladás ne a "családellenességet, a hungarofóbiát és az  antikrisztianizmust"   jelentse - mondta Semjén Zsolt.

Kiemelte, hogy a templomban tudjuk meg, kicsoda és milyen az Isten, ugyanakkor az ő igéje nem szorítható kizárólag a templom falai közé, mert térben, időben és témájában egyetemes. Épp úgy érvényes ma is, mint kétezer évvel ezelőtt és nem csak idehaza, hanem a világ bármely pontján, az élet minden területén – mondta.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz évben éppen ezért újítottak fel, vagy építettek háromezer templomot a Kárpát-medencében. Semjén Zsolt beszéde végén felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök soproniakhoz intézett levelét, amelyben a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy egy templom újraszentelése mindig a gyökerek megerősítését jelenti. Szent Mihály ünnepe pedig arra emlékeztet, hogy a keresztény ember állandó harcban áll az őt támadó erőkkel szemben, de „Isten legnagyobb harcosának alakjában saját hőseink vonására is ráismerhetünk” mi magyarok. Azokra, akik azért küzdöttek, hogy megóvják hazájukat, otthonaikat, családjukat. „Nem véletlen, hogy a Leghűségesebb magyar városnak épp Szent Mihály a védőszentje”- tette hozzá levelében Orbán Viktor.


fotó: Griechisch Tamás

Sopron ősi plébániatemplomának teljes körű felújítása alkalmából mondott beszédében a város polgármestere, Farkas Ciprián különleges napnak nevezte a mait, mondván, annak a templomnak az újraszentelésére került sor, mely „évszázadok óta magasodik fölénk, őrizve a derék soproni polgárok mindennapjait”.

Farkas Ciprián elmondta, hogy az a város és az az ország, amely templomokat újít fel, vagy újakat építtet; jelzi, hogy bízik a jövőjében.

„Hálásak vagyunk nagyszerű polgárainknak, kiknek nevét és alkotásait ma mindenütt emléktáblák őrzik. Gazdag múltat hagytak ránk elődeink, melynek megóvása ma lehetetlen feladat lenne a magyar kormány támogatása nélkül. Hálával és köszönettel tartozunk azért, hogy Magyarország Kormánya is bízik Sopron jövőjében” – fűzte hozzá.

Sopron polgármestere kifejtette, hogy ezen jövőbe vetett hitről és fejlődésről tanúskodik a soproni óváros és a Várkerület megújulása, a Lővér-program, a Fertő-projekt, az M85-ös gyorsforgalmi út megépítése, illetve még számos más fejlesztés, köztük a Szent Mihály-templom megújulása is.

„Egy évvel vagyunk városunk legnagyobb ünnepe, az 1921-es népszavazás századik évfordulója előtt, melyet a nemzet a Civitas Fidelissima, azaz a leghűségesebb város címmel jutalmazott. E közel 100 év távlatából bátran mondhatjuk, Sopron példátlan fejlődésen megy ma keresztül, mely 2010 előtt puszta illúziónak tűnt volna még a legoptimistábbak számára is” – jelentette ki Farkas Ciprián.

Beszédében a polgármester felidézte, hogy a kommunizmus hányattatott évtizedei, majd az azt követő bizonytalan, s váltakozó két évtized után Sopron újra talpra állt, s ott van a siker kapujában. A városunk védőszentjének nevét viselő templom megújulása pedig azt jelenti: bízhatunk a jövőbe vezető útban – tette hozzá. „Köszönet mindenkinek, aki ezen út kikövezésén munkálkodik. Magyarországgal együtt Sopron is a XXI. század győztese kíván lenni” – zárta sorait Farkas Ciprián. Az eseményen jelen voltak dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselők is.


fotó: Griechisch Tamás

A Modern Városok Program keretében mintegy 3 milliárd forintból megvalósuló fejlesztést Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győri Egyházmegye és a Szentlélekről és Szent Mihály Főangyalról elnevezett Városplébánia – Soproni Katolikus Konvent összefogása eredményezte. A sikeres közbeszerzési eljárást követően 2018. októberében kezdődött meg a kivitelezés. A beruházás révén a templom teljes külső és belső felújításon ment keresztül, növelve ezzel a templom kulturális és idegenforgalmi szerepét a város életében. A templom felújításának részét képezte többek között a tetőszerkezet felújítása; az értékes berendezések, a karzat, a díszítőfestések és falképek, csillárok restaurálása, a kőpadló, a fém, illetve a fa berendezési tárgyak helyreállítása, restaurálása, de megújult a karzaton levő orgona is. A sok értékes műtárgy és épületrész közül a szentély feletti kincstárhelyiségben az 1400-as évekből származó mázas kerámia burkolat és nem utolsó sorban az egyedül álló Mária-szobor is megújult. A felújítási munkálatok során a szomszédos, szintén műemléki védettségű Sekrestyésház is megújult, benne turisztikai céllal kávézó, kiállító tér került kialakításra. Ez utóbbi a templom szakrális, vallási terének látnivalóit, történetét és a Szent Mihály-domb környezetében élők múltját mutatja be a meglévő templomi berendezési tárgyak, műtárgyak és interaktív eszközök segítségével. A templom egyedülálló belső tere lehetőséget ad komolyzenei rendezvények színvonalas lebonyolítására is. A projekt harmadik pillereként megújult a templomkert és a kerítés, restaurálták a kőelemeket, valamint felújították a templom előtti járdaszakaszt és parkolókat.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek