| 2019. október. 6. | 1 perc olvasás

Újraszentelték a Szent Borbála szobrot

Megáldották a felújított Szent Borbála szobrot vasárnap Brennbergbányán, ahol a településrész központi terének méltó éke lett.

A bányászok védőszentjét ábrázoló szobrot eredetileg Drasche Henrik bányabérlő ajándékozta a településnek 1856-ban. Többször áthelyezték és restaurálták. Eredtileg az evangélikus harangláb alá helyezték el a domboldalba, majd az Óberennbergi útra került, és ott állt tavalyig. A gazdag múlttal rendelkező köztéri alkotás mostani felújítását Léderer Zoltán végezte el.

– Amikor felmerült a Szent Borbála tér megújításának ötlete – amelynek kivitelezése jelenleg is folyamatban van -, akkor gondoltunk arra, hogy ez a szobor tökéletes lesz arra a célra, hogy ennek a területnek központi alakja legyen - osztotta meg velünk Táp Lászlóné, a részönkormányzat elnöke.


fotó: Griechisch Tamás

A szobrot Németh Attila plébános áldotta meg vasárnap délután ünnepélyes keretek között, és dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, Stöckert Tamás főtanácsos, Táp Lászlónéval közösen koszorúzta meg. Az ünnepséget óvodások műsora és az avatási szalag elhelyezése színesítette, valamint a résztvevők ünnepi gondolataikat egy emlékkönyvbe is beírhatták.

- Stöckert Tamás főtanácsos, a településrész lakója elmondta: jó ezen a környéken élni! - Nemrég adtuk át az új játszóteret Brennbergbányán, amit sok gyermek használ. Kialakul egy szép közösségi tér, ami igazi településközponttá válik szoborral, postával és parkkal- tette hozzá.

- Fontos, hogy megújult ez tér, a mellette álló új játszótérrel együtt. Azért is volt szükséges ez a megújulás, mert itt óvoda is működik és ahol van gyermek, ott van jövő! Ennek a településrésznek pedig van jövője, hiszen 23 gyermek jár ebbe az óvodába. Időszerű volt, hogy Brennberg is kivegye részét abból a fejlődésből, ami mostanában Sopront és környékét jellemzi- ezt hangsúlyozta az átadás alkalmával dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek