Újságírók ismerkedtek a múzeumi programokkal

Sajtótúrát tartott a 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja soproni programjainak bemutatására a Magyar Turisztikai Ügynökség és a fesztivál szervezője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

A kulturális és turisztikai újságírók részére szervezett eseményen helyszíni ízelítőt adó tanulmányút során a „Szenzációs örökségünkbe” nyerhettek betekintést a résztvevők Sopron muzeális intézményei és programjai segítségével.A sajtó munkatársai bejárták a Várfalsétányt, megtekintették a Macskakő Gyermekmúzeumot, kitekintettek a Tűztoronyból és régészek segítségével felfedezték a Kelták birodalmát a Várhelyen.


fotó: Griechisch Tamás

A tartalmas nap után a Stornó házban tartott sajtótájékoztatót Dr. Tóth Imre a Soproni Múzeum igazgatója és Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese.

Sopron város képviseletében Dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő és fejlesztésekért felelős tanácsnok tájékoztatást adott a város kulturális és turisztikai fejlesztéseiről, valamint szót ejtett programturizmusról és az ebben kiemelkedő szerepet vállaló muzeális intézményekről.


fotó: Griechisch Tamás

A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Dr. Fazekas Márta PhD vezető szakértő felhívta a figyelmet a kulturális turizmus és a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódási pontjaira, és egymást erősítő stratégiájára. A Turisztikai Ügynökség őszi kampányában arra buzdítja a hazai utazó közönséget, hogy fedezzék fel új kedvenc helyeiket, és élményeiket mutassák meg, ajánlják mások számára is, így lett az új kampány jelmondata a „Mondj egy jó helyet, találj egy még jobbat!”. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei évi központi üzenete, „Szenzációs örökségünk!”, szintén arra ösztönzi az embereket, hogy érdemes felkeresni a rendezvénysorozathoz csatlakozó múzeumokat, programokat, és jobban megismerni kulturális örökségünket.

A rendezvény főszervezőjeként a MOKK képviseletében Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese - kitért a Múzeumok Őszi Fesztiválja „Sétálj, gyalogolj, bringázz! –„Kulturális örökségtúrák” programtematikára és idei országos eseménysorozat hátralévő időszakának változatos programkínálatára.

A fesztiválhoz csatlakozott több mint 150 hazai muzeális intézmény fesztiválos programkínálata teljes részletességében továbbra is a fesztivál hivatalos honlapján (www.oszifesztival.hu) kereshető tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerinti bontásban, valamint MTA SZTAKI által készített [email protected] MOF ingyenes és offline mobil alkalmazásban is elérhetők, ráadásul az idei évben az applikáció a Kulturális örökségtúrákhoz is kapcsolódik egy „Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t!” mottójú játékkal, melynek során a túrapontokat meglátogató túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek (Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzet középső lapja) segítségével.

A 25 éves Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló rendezvény további programjairól a www.oszifesztival.hu weboldalon vagy a fesztivál Facebook oldalán tájékozódhatnak bővebben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek