| 2016. szeptember. 7. | 1 perc olvasás

Uniós tanácskozás az Európai Unió jövőbeli finanszírozásáról

Az EU jövőbeni finanszírozásáról szóló, kétnapos intézményközi konferencián Magyarországot Firtl Mátyás, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának tagja képviseli.

A kétnapos tanácskozás napirendjei között szerepel: az uniós költségvetés költségvetés bevételi oldalának reformja, a Saját Források Magas Szintű Munkacsoportja által végzett, folyamatban lévő munka, az uniós költségvetés szerepe az európai közkiadások finanszírozásában, a potenciális új saját források.

Firtl Mátyás
Firtl Mátyás
fotó: Leczovics Zsolt

A magyar álláspontot Firtl Mátyás ismerette hozzászólásában, többek között hangsúlyozva olyan saját forrásokra van szüksége az EU-nak, amelyek megfelelnek a Monti-jelentésben is azonosított kritériumoknak, elsősorban az egyszerűség, átláthatóság, méltányosság, hatékonyság, elégségesség/stabilitás elveinek. Firtl Mátyás azt is kifejtette, hogy Magyarország támogatja a tradicionális saját források megtartását, továbbá a jelenlegi áfa-alapú forrás megszüntetését, tekintettel annak bonyolultságára.

Az új adóalapú saját forrás bevezetése csak megfelelő körültekintés mellett jöhet szóba - hangsúlyozta a politikus, mint ahogyan azt is, hogy Magyarország minden korrekciós mechanizmust ellenez, illetve egy olyan korrekciós mechanizmus fogadható el számunkra, amely minél kisebb mértékű, és a lehető legkevesebb tagállamot érinti.

Legnépszerűbb cikkek