| 2021. július. 16. | 1 perc olvasás

Ünnepélyes egyházzene a XVII. századból Sarródon

Sarródon, a Tízforrás Fesztivál keretein belül július 16-án este 18 órakor a barokk zene gyöngyszemei kerültek a középpontba a Szent István vértanú templomban.

A koncerten felcsendültek többek között M. A. Charpentier Prelude a Te Deumból, C. Franck Panis Angelicus, Johann Sebastian Bach/Gounod Ave Maria és J.S Bach Jesu meine Freude darabjai. Templomi szonátákat is megszólaltatott a neves előadókból álló együttes: a kor egyik kiemelkedő zenetörténeti jelentőségű alkotása, Esterházy Pál 1711-ből származó Harmonia Caelestis című művéből több rövid énekes mű hangzott el a koncerten. A hangversenyt Szilágyi Diána szoprán, Borsódy László trombitaművész, Pánczél Kristóf művésztanár és Vereb Balázs hegedűművész adta.

A program a Sarródi Művésztábor – Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor, Sarród község és a Tízforrás Fesztivál közös rendezvénye volt, melyen jelen volt Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is, aki kiemelte: nagy öröm, hogy a járványhelyzet immár lehetővé tette, hogy idén ismét megrendezzék a fesztivált, és együtt lehet a közösség egy olyan szép és turisztikailag közkedvelt helyen, mint a Fertő-táj.

Papp Gyula polgármester elmondta, már részt vettek a hegykői szervezésű Tízforrás Fesztiválon az aratófesztivállal, de felvetődött az ötlet, hogy koncertet is szervezzenek, ami most a kormány támogatásával meg is valósulhatott.

Hetlinger Júlia szervező, a Sarródi Művészeti és Értékőrző Egyesület, valamint a Sarródi Művésztábor vezetője részletezte: egyik alapcéljuk a kultúra közvetítése a Fertő-tájon élők felé, továbbá kibővíteni a tevékenységüket, ezért a tavalyi évben elhatározták, hogy csatlakoznak a fesztiválhoz az önkormányzattal közösen. Terv volt, hogy a komolyzenét és elsősorban a barokk muzsikát hozzák el programként, hogy megmutassák az itt élőknek.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek