Ünnepi programok és szezonnyitó az Esterházyaknál

HERBSTGOLD, ESTÖRI, Varázsfuvola - Színes fesztivál, izgalmas vetélkedő, és egyedülálló tárlatok is várják a kultúra és történelem szerelmeseit az Esterházyaknál Kismartonban.

I. Ünnepi vezetések és gyerekprogramok

Hétvégi ünnepi programok március 15-17 között

A március 15-i hosszú hétvégén Fraknó vára és a kismartoni Esterházy-kastély is magyar nyelvű vezetésekkel várja a látogatókat. Az ünnepi hétvégén a kismartoni Esterházy-kastély 10-17 óra között tart nyitva. Magyar nyelvű kastélyvezetést a következő időpontokban lehet foglalni: 10.30, 12.30 és 15.30 óra. Március 15-én 15.15 órai kezdettel Istenek és hősök címmel családi tárlatvezetés indul a kastélyban. Kik is voltak a görög mitológia istenei, akik az Olümposz titokzatos ködébe burkolódzva irányították a halandók életét? S néha emberi alakot öltve a földre szálltak, hogy segítsék vagy hátráltassák az embereket. A kastély pompás termei nyitott mesekönyvként mutatják be ezeket a történeteket. Vajon miért találkozhatunk velük egy hercegi család egykori rezidenciáján? Erre és még sok más érdekes kérdésre derül fény a vezetés során. A többi kiállítás a nyitvatartási időben egyénileg látogatható. Fraknó várában mind a három napon lehet magyar nyelvű highlight vezetésre jelentkezni 10.30, 12.00, 13.30 és 15.15 órakor.

Húsvéti vásár és programok

Április 13-14. – ezen a hétvégén színes húsvéti vásár fogadja a Fraknói várba látogatókat. Mindkét nap 10.00 – 18.00 óra között nyílik lehetőség kézműves portékák, húsvéti dekorációk és kulináris finomságok között válogatni a vár történelmi pincehelyiségeiben. Markus Pribila segítségével mindkét nap 13 órakor azt is megtudhatjuk, hogyan kelesztik, sütik a fánkokat a helyi pékségekben, vagy hogyan működik egy automata lekvártöltő. Szombaton 14.30 órai kezdettel a vadvirágkoszorúk kötési technikáit sajátíthatják el az érdeklődők. Vasárnap 11.00 órakor a látogatók beavatást nyerhetnek a tavaszi gyógy- és vadnövények világába, majd meg is kóstolhatják a belőlük készített különféle szendvicskrémeket, 14.00 órakor pedig azt tudhatják meg, hogyan kényeztethetik bőrüket a gyógy- és vadnövények segítségével. A vásárra a belépés ingyenes.

A gyerekeket mindkét nap 10.00-től 17.00 óráig kreatív kézműves foglalkozás és állatsimogató várja, 12.30 és 15.15 órakor pedig indul a nagy tojáskeresés a várban, amelyre a várat védő krokodil alatt várjuk őket.

Április 18-20. - A kismartoni Esterházy-kastély minden nap 14-től 17 óráig színes, izgalmas húsvéti családi vezetést kínál a kastélyban, a gyerekeket ezen kívül kézműves foglalkozással és pónilovaglással várják.

Őszi barangolás a Fraknói várban, a gesztenye jegyében

Október 12-én és 13-án az őszi családi vezetésen többek között megtudhatják a látogatók, hogy mi a közös Fraknó várában és a világ legidősebb gesztenyefájában és mit lehet kezdeni a vad- és szelídgesztenyével? Érdekes történeteket hallhatnak a gesztenyéről és sokrétű, néha szokatlan felhasználási lehetőségeiről. Megkóstolhatják a gesztenyelisztből készült kenyeret, a gesztenyelekvárt és -mézet, miközben a barkácsműhelyben izgalmas gesztenyefigurák születnek.

II. Zenei programok

1. classic.Esterházy

A teljes zenei szezonban a mesterre emlékezünk: Haydn (1732-1809) végigvezet minket az egész éven. A kastély kapui minden hónapban kitárulnak a zenei élvezetek előtt, amelyeknek a gyönyörű Haydn és Empire Termekben hódolhatunk.

A koncertprogramot immár hagyományként megnyitó oratórium az idén A teremtés volt, a februári koncerten pedig a Wigmore Hall String Quartet Competition győztese, az Esmé Quartet lépett fel.

Március 23-án hercegi kamaramuzsika következik, a csodálatos és exkluzív estén Maddalena Del Gobbo, Sebastian Führlinger és David Pennetzdorfer bepillantást nyújtanak abba, hogyan töltötte a herceg muzsikálással az idejét – nem csak Haydn, hanem kollégái, a hegedűs Luigi Tomasini és Haydn egy valószínű tanítványa, a karmester és később utazó barytonvirtuóz Andreas Lidl műveinek segítségével.

A Húsvét Haydnnal program keretében, április 13-án, a Krisztus hét szava a keresztfán szólal meg – az egyik legkülönösebb, legeredetibb mű a passió témájában. Az oratóriummal John Tavener meditatív, zengő ikonját állítja szembe Nicolas Alstaedt. Nem maradhat ki a sorból a közkedvelt Anyák napi hangverseny; május 12-én, vasárnap délelőtt Daniel Ottensamer klarinétművész Krommer és Rossini virtuóz darabjait köti össze Haydn és Mozart műveivel. Május 26-án a Berlini Filharmonikusok Karajan Akadémiája, Mathieu Dufour és Marion Ravot Ton Koopman irányításával kastélyokat összekötő hidat épít: az Esterházy és Sanssouci címet viselő koncerten Bach és fia, Carl Philip Emanuel, valamint Mozart és Haydn művei csendülnek fel.

Június 15-én Sophie Karthäuser, Florian Boesch és a genti B’rock Orchestra René Jacobs vezetésével valódi Schubertiáda-t prezentál. A nyár beköszöntével elérkezik a közkedvelt piknikkoncertek ideje. Július 20-án este és 21-én délelőtt Vidám szerenád Mozarttal címmel Fazil Say és a Camerata Salzburg Mozart, Haydn és Schnittke műveivel nyújtanak magas színvonalú élvezetet. Augusztus 17-én este és 18-án délelőtt a Jánoska Ensemble és a Haydn Filharmónia találkozása egyfajta debütálásként is felfogható, az Esterházy-rapszódia ősbemutatója pedig igazi zenei csemegének számít! A piknikkoncertekhez természetesen ismét lehet piknikkosarat rendelni!

Október 5-én ismét a kamarazenéé a szó, a Freiburger Barockorchester Haydn pur műsorával és Andreas Staierrel a fortepianónál. November 23-án igazi zenei ritkaság következik, a La Folia Barockorchester Drezdából Haydn elődjét, Gregor Joseph Wernert idézi meg. Neuer und sehr curios-Musicalischer Instrumental-Calender – Új és nagyon különleges zenés és hangszeres naptár, zenedarabok gyűjteménye két hegedűre és basszus csembalóra, az év 12 hónapjára felosztva, bizarr és szokatlan találmányokkal tűzdelve: az akkoriban húszéves Werner tollából származó mű a didergető tél, farsangolás, böjtidőszak, szeszélyes április, bimbózó tavasz és nyári záporok megidézésével igazi hangzó kalendáriumot tár elénk..

A szezonzáró koncert már szintén tradíciónak tekinthető, december 19-én a Pannon Gálaesten Ferry Janoska és barátai garantálják az adventi időszak színvonalas szórakozását.

2. Opera a Kőfejtőben – A varázsfuvola

A 2019-es szezonban Mozart A varázsfuvola című operáját, az egyik legismertebb és legkedveltebb operát viszik színre a Fertő-tó melletti Szentmargitbánya kőfejtőjének szabadtéri színpadán. A különleges helyszín egyedülálló és mesés kulisszát szolgáltat Mozart szerelemről és józan észről szóló meséjéhez, s egyben főszerepet is kap Raimund Bauer színpadképében. A Cornelius Obonya és Carolin Pienkos rendezőpáros először rendez Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadán, a premier időpontja 2019. július 10. Papageno szerepére Max Simonischeket, a német nyelvterületen jól ismert és közkedvelt színészt sikerült megnyernie a szervezőknek. Pamina szerepében két Mozart-specialista szopránt láthatunk a színpadon: Ana Maria Labint és Kateryna Kaspert. A Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát Karsten Januschke vezényli, a Philharmonia Chor Wient Walter Zeh tanította be.

3. HERBSTGOLD őszi fesztivál az Esterházy-kastélyban - 2019. szeptember 11-22.

Határokon át a mottója az idei HERBSTGOLD Fesztiválnak. 1989. szeptember 11-én nyitották meg hivatalosan Ausztria és Magyarország között a határt, amely majd harminc éven keresztül „vasfüggönyként“ húzódott a két ország között. Harminc évvel ez után a Kismarton közvetlen közelében lejátszódott történelmi esemény után a Haydn Filharmónia nyitja meg az idei HERBSTGOLD Fesztivált – a művészek és a művek a két szomszédos országból érkeznek, két országból, amelyek évszázadok óta szoros kulturális kapcsolatokat ápolnak egymással. A fesztiválon egyrészt szeretnénk bemutatni, hogy a földrajzi és politikai határok a kultúra segítségével átjárhatók, másrészt különböző határtapasztalatokról mesélünk – hogyan lépi át például a halottak birodalmának határát Orfeusz, Haydn utolsó, Orfeusz és Euridiké című operájában, hogy visszanyerhesse szerelmét, Euridikét.

Kimeríthetetlen téma, amelyet koncerteken, dalesteken, kamara- és jazz-zenével, balkáni és roma hangokkal járunk körbe, s az immáron harmadik HERBSGOLD Fesztiválon a burgenlandi táj szépségével és kulináris élményeivel együtt tálalunk. A koncerteken olyan kiváló művészek lépnek fel, mint Nicolas Altstaedt csellóművész, Elisabeth Leonskaja, Kirill Gerstein és Francesco Piemontesi zongoraművészek, Marlies Petersen szopránénekes, Robert Holl basszbariton és a berlini Barenboim-Said Akadémia muzsikusai. Idén sem maradhatnak el a balkáni és roma hangok és a jazz sem.A fesztivál második szombatja pedig ismét a vonósnégyes-maratoné lesz.

A HERBSTGOLD keretében megrendezendő Pan O’Gusto gasztronómiai fesztiválon fenséges ételek és kitűnő borok készítői mutatják be és kóstoltatják termékeiket. A HERBSTGOLD fesztivál az érzékek harmóniájára törekszik, s ezen cél elérését segítik a művészekkel és tudósokkal folytatott diszkurzusok, valamint az Esterházy-kastély különleges atmoszférájú termeiben zajló Nightline-koncertek is.

III. Esterházy Contemporary – kiállítások és Esterházy Art Award 2019

Az Esterházy Art Award Magyarország egyik legfontosabb független művészeti díja, amelyet 2009 óta kétévente adnak át, legutoljára 2017-ben a budapesti Ludwig Múzeumban Keresztes Zsófia, Ezer Ákos és Nagy Imre kapta meg az egyenként 5000 euróval járó elismerést. Idén hatodik alkalommal adják át a díjat. A Short-List című kiállítás a díjra jelölt művészek műveiből 2019. december 13-tól 2020. február 2-ig lesz látható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum második emeleti kiállítótereiben.

2019. április 7-én Labor Bestiarium Wunderkammer címmel kiállítás nyílik a kismartoni Esterházy-kastély harmadik emeletén található Fehér-teremben. Az Esterházy-kincstár az egyetlen Kunst- und Wunderkammer a világon, amely 1692 óta Fraknó várában, az eredeti helyén található. Thomas Feuerstein, Michael Huey és Yvonne Roeb kiállítása a kortárs képzőművészet eszközeivel reflektál erre a témára. Ugyanekkor nyílik a 2013-as Esterházy Art Award győztesének, Csató Józsefnek a kiállítása a kastély lépcsőházában.

IV. ESTÖRI – Kreatív Történelmi Verseny, döntő, 2019. április 27.

Tizennégy háromfős csapat (Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kassa, Nagykanizsa, Nemesvámos, Pécs, Ráckeve, Révkomárom, Sárospatak, Sopron) – kilencedik és tizedik osztályos diákok – küzd az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny április 27-i, kismartoni döntőjében. Az egész napos döntőt, amelyet az interneten élőben közvetítenek, Bősze Ádám vezeti, az eredményhirdetés délután 17.00 óra körül várható. A verseny idei témája: Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században. A fókuszban az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül mutatják be a versenyzők.

Legnépszerűbb cikkek