| 2023. február. 11. | 1 perc olvasás

Ünnepi szentmise a kórházkápolnában

A betegek világnapja alkalmából mutatott be szentmisét Horváth László kórházlelkész a kórházkápolnában. A szertartáson a betegek gyógyulásáért, az egészségügyi dolgozók és a lelki segítők odaadó szolgálatáért, valamint a betegségben elhunytak lelki üdvéért is imádkoztak.

A szentmisén az intézmény menedzsmentjét dr. Molnár Sándor PhD főigazgató és Farkas Andrea ápolási igazgató képviselte, valamint jelen voltak a kórház jelenlegi és egykori munkatársai, a kápolna önkéntesei.

Szent II. János Pál pápa 31 évvel ezelőtt hirdette meg a betegek világnapját. Az ellene elkövetett merénylet miatt egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, s különös együttérzéssel fordult a szenvedők és elesettek felé. A világnap egybeesik a Lourdes-i Szűzanya február 11-i liturgikus emléknapjával. A megemlékezéssel az egyház háláját és elismerését is kifejezi mindazoknak, akik életüket szentelték a betegek, szenvedők gyógyításának – hangzott el a prédikációban.

fotó: Soproni Gyógyközpont 

Ferenc pápa „Viselj rá gondot!" címmel fogalmazta meg idei világnapi üzenetét, amellyel az együttérzésre, a gyógyítás szinodális gyakorlatára szólított fel. Horváth László kórházlelkész prédikációjában a szentatya gondolatait kifejtve párhuzamot vont az irgalmas szamaritánus, vagyis a bajba jutott ember megsegítőjének szimbóluma és a gyógyítók, ápolók, lelki segítők között. Mint fogalmazott: „A szolgálatban egyfelé, a beteg és Jézus irányába tekintünk.” Arra buzdította az egészségügyi dolgozókat, hogy továbbra is forduljanak együttérzéssel betegeik felé, biztassák őket, hallgassák meg panaszaikat, segítsék leküzdeni a kiszolgáltatottság érzését, a testi tünetek mellett enyhítsék lelki fájdalmukat.

László atya megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját is, akiknek szeretettel és szakértelemmel végzett szolgálata túlmutat a foglalkozásuk határain és küldetéssé változtatja azt.

A kórházkápolnában közös imádságot mondtak a kórházban ápolt betegek gyógyulásáért és az elhunytak lelki üdvéért is.

A Soproni Gyógyközpontban a hétköznapokban is folyamatosan biztosított a lehetőség a közös imádságra, az intézmény nagyrabecsülése mellett László atya kórházlelkészi szolgálatát nemcsak a kápolnában, hanem a kórtermekben is gyakorolja. Lelki vezetője és támasza az egészségügyi dolgozóknak.

Borítókép; Soproni Gyógyközpont  

Legnépszerűbb cikkek