| 2023. április. 10. | 1 perc olvasás

Ünnepi szentmise húsvéthétfőn a Soproni Szent Mihály főangyal templomban

Ünnepi szentmisét tartottak hétfőn a Szent Mihály-templomban, melyet dr. Veres András győri megyéspüspök mutatott be, és a hívekkel együtt Szemelliker Antal boldoggá avatásáért imádkoztak.

Fotó: Griechisch Tamás

A szentmise után a látogatóközpontban Szemelliker Antal életéről és Schmuck Antal festményeiből nyílt kiállítás. Az eseményen Horváth Imre városplébános köszöntötte az egybegyűlteket. Szemelliker Antal életéről dr. Veres András is megemlékezett.

„Szemelliker Antal nevét talán kevesebben ismerik, mégis rendkívül jelentős a munkássága. A füleki plébános a hitéért halt meg a tanácsköztársaság ideje alatt. A felmentéséről szóló levél azon a napon érkezett meg a postával, amelyik napon kivégezték, egy nagyon kegyetlen vallásgyűlöletnek lett az áldozata. A történészek kutatásai arra világítanak rá, hogy egy nagyon buzgó plébános volt, valószínűleg ez volt a legfőbb bűne”

- mondta el a győri megyéspüspök.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek