| 2021. december. 12. | 2 perc olvasás

Ünnepség a Hűségzászlónál

A legrangosabb kitüntetések átadását követően- vasárnap este koszorút helyeztek el Széchenyi téren, a Hűségzászlónál. Itt dr. Magas László, Sopron idei díszpolgára mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepség kezdetén a Soproni Színház kamarakórusa énekelt el egy részletet a Somogyváry Gyula regényéből készült, a soproni népszavazásnak valamint a rongyos gárdának emléket állító És mégis élünk című balettelőadásból. 
Ezt követően dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, valamint dr. Magas Lászlót, Sopron idei díszpolgárát. 

 


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Magas László ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a haza iránti hűség példája lett az 1921-es népszavazás – A Selmecről menekülni kényszerülő főiskolát Sopron akkori polgármestere, Thurner Mihály fogadta be. Az akadémia ijfúsága és a város polgárai egymásra találtak. Alig telt el két év, a városért tenni akaró ifjak a rongyos gárda hívószavára fegyvert ragadtak és az ágfalvi csatában visszaverték a Sopron elfoglalására érkező osztrák csendőrséget. Ez a tett volt az első lépés a népszavazáshoz vezető úton – részletezte. 
A díszpolgár beszédében felidézte az 1989-es eseményeket, az első szabad március 15-ét, amelyet ugyanitt, a Hűségzászló tövében rendeztek valamint augusztus 19-ét, a Páneurópai Piknik napját – Ezt az alkalmat egy örömünnepnek szántuk azért, hogy lebontsuk a diktatúra gyűlölt jelképét, a vasfüggönyt. Bontsd és vidd felhívásunkra sok ezren vágtak maguknak egy darabka szögesdrótot, amelyhez tanúsítványt is kaptak – hangsúlyozta. 
Beszédének zárásaként ismét kiemelte, hogy 100 évvel ezelőtt elődeink jó döntést hoztak, mert a népszavazás évszázadokra meghatározta Sopron jövőjét. 

 


fotó: Griechisch Tamás

A beszédek után Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek valamint dr. Magas László, Sopron díszpolgára közösen helyezték el a hűségkoszorút. 
Ezt követően Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője, Babák László a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke, valamint az egyházak, társadalmi szervek és intézmények képviselői is elhelyezték hűségkoszorúikat. 

A rendezvényen közreműködött a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, Sopron Város Fúvószenekara, a Soproni Petőfi Színház kórusa, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület, valamint a Huszár Hagyományőrző Egyesület. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek