| 2019. január. 20. | 1 perc olvasás

Útdíj változások!

2018 végén szabálymódosítások léptek életbe a magyarországi díjköteles úthálózat használatára vonatkozóan, amelyek egyaránt érintik az e-útdíj- és e-matrica-rendszereket is. A díjköteles utak köre több új, gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül- olvasható az ORF honlapján. A fontos szabálymódosítások közé tartozik, hogy 2019. január 1-től szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategóriába való besorolása is.

Az e-matrica rendszerben a díjköteles úthálózat hossza Magyarországon az eddigi 1356 km-ről közel 1380 km-re, a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszerben pedig 6880 km-ről 6914 km-re nő-írja az ORF.

A fontos szabálymódosítások közé tartozik, hogy 2019. január 1-től szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategóriába való besorolása. A legkedvezőbb díjszinttel rendelkező A‑kategóriába az eddigiekkel ellentétben már csak az EURO V vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek.

A díjköteles úthálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználó rendelkezésére, hogy úthasználati jogosultságot vásároljon, amennyiben ezt korábban nem tette meg. E szabály alkalmazása elkerülhetővé teszi, hogy a díjköteles úthálózatra véletlenül felhajtók pótdíjat kapjanak. Egyben lehetőséget ad arra, hogy az utazási tervet az úthasználó a valós igényekhez igazítsa, és ne ahhoz, hogy a felhajtás előtt hol tudja megváltani az e-matricát. A rendelkezés ételmében a jogosultságok érvényessége gyakorlatilag a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik.

Az autópályamatrica.hu segít eligazodni a fizetős és ingyenes útszakaszok között. Az oldalon található interaktív térkép segítségével megtudhatja, mely településekre utazva milyen megyei matricát érdemes vennie 2019-ben.

Legnépszerűbb cikkek