Ütemterv szerint haladnak a „Fertő Part” kivitelezési munkálatai

Kilenc hónapja kezdődtek a „Fertő Part” beruházás kivitelezési munkálatai. A lebontott cölöpházakkal kapcsolatos kételyeket Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tisztázta Szerda este című műsorunkban.

Az elmúlt kilenc hónapban az ütemtervnek megfelelően haladtak a „Fertő Part” projekt munkálatai. A beruházó cég vezetője elmondta: örömmel látják, hogy azok a szervezetek, amelyeket a tervezés folyamán bevontak a munkába, aktívan részt vesznek a bejárásokon, és elégedettek az eddig elért eredményekkel. A természetvédelmi monitoringeredmények is nagyon jók. – A beruházás elejétől a végéig minden egyes mozzanatot természetvédelmi szakértők figyelnek és dokumentálnak, valamint a hatóság vegetációs időben, nyáron is jelen van, és ellenőrzi a munkát. A területen helyenként védett madarak fészkeltek, de erre tekintettel voltunk, szüneteltettük a munkálatokat azokon a területeken – emelte ki Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A teljes beszélgetést Kárpáti Bélával a SopronTv Szerda este című műsorában láthatják:

A cölöpházakkal kapcsolatban elmondta: a ’60-as, ’70-es években létesült építményekre vonatkozó mederhasználati szerződéseket a rendszerváltás idején megvásárolták többségében osztrák, illetve magyar tulajdonosok, a cölöpházak kivitelezése azonban sok esetben nem volt megfelelő. Több helyen arra is volt példa, hogy a szennyvíz a tó vizébe folyt. Kárpáti Béla a televíziós beszélgetésre magával hozta ezeknek a szerződéseknek egy példányát. A 2006-os szerződésben a következő szerepel: „köteles a mederhasználati szerződés megszűnése esetén a bérleményt a vagyonkezelő, azaz az állam részére a bérlő visszaadni a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a mederhasználati szerződés megszűnése miatt kártérítés nem jár”.

- Ezek a szerződések nagyjából 500-600 négyzetméteres mederhasználati területről szóltak, bérleti díjuk négyzetméterenként 300-400 forint volt, azaz körülbelül 180-200 ezer forintért bérelték éves szinten. Fontos kiemelni, hogy ezeket a területeket bérelték az államtól, és az eredeti állapotukban kell visszaadniuk a magyar államnak. A szerződés aláírásakor a bérlők ezekkel a feltételekkel tisztában voltak – tette hozzá.
 

Legnépszerűbb cikkek