| 2018. december. 24. | 1 perc olvasás

Üveggömbök a karácsonyfán - Minden évben más a trend

Idén a fényes mogyoró és türkiz színek hódítanak a karácsonyfadíszek között, sokan azonban a klasszikus pirosat keresik az üzletekben. 2018-ban hódítanak a flamingóval díszített holmik – ez az üveggömbökre is igaz: aki szeretné, ilyennek is díszítheti a fenyőfáját.

Kisebb, nagyobb, csillogó, vagy matt, mintás vagy egyszínű – hatalmas a választék a karácsonyi üveggömbökből. Tavaly az opál színek hódítottak, idén azonban már a türkiz és a mogyoró színek a trendik. Az örök klasszikusok, mint a piros, az arany, az ezüst és a fehér, mindig divatosak maradnak.

2018 nyarán indultak hódító útjukra a flamingóval, lámával, illetve unikornissal díszített ruhák, és kiegészítők. Az idei karácsonyfadíszek között is megjelennek ezek a motívumok.

A karácsonyfa-díszítés története:

A karácsonyfadíszek története szorosan kapcsolódik a karácsonyfák eredetéhez, ami a 16. századi Németországig nyúlik vissza. A középkorban almával, dióval, szalagokkal, patogatott kukorica füzérekkel díszítették a fát, valamint csillag, szív, madár formájú süteményekkel és mézeskaláccsal. A fadíszítés szokása csak lassan terjedt el Európában, és Amerikában is csak az 1700-as években jelent meg. 

Egy német üveggyárban már 1600 óta üvegtárgyakat készítettek – ezek az 1800-as években más országokban is népszerűek voltak. Ezek a díszek gyümölcs- és dió alakúak voltak, és a belsejük ezüstös színű volt, amelyet először higannyal és ólommal értek el, később speciális színezéket használtak.

A ma ismert üveggömböket az 1800-as évek végén egy amerikai áruházmágnás honosította meg tengerentúlon – innen terjedtek el az egész világon. Azonban a németországi üveggömböknek az 1900-as évek közepéig nem volt párja a világon.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek