| 2023. október. 16. | 1 perc olvasás

Üvegvisszaváltás

2024. január 1-től új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon. Minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg-, fém- és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz.

Folyik az új italcsomagolás-visszaváltó automaták telepítése a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben, és a kisebbek közül is már több mint száz jelentkezett, hogy csatlakozna a rendszerhez – írják a hirado.hu honlapon.

Fontos változás az eddigiekhez képest, hogy az új automaták a sértetlen palackokat tudják azonosítani, tehát januártól nem szabad összenyomni a visszaváltási logóval ellátott PET-palackokat vagy a sörösdobozokat.

2024. január 1-től új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon. Vásárláskor palackonként egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszavitte a palackot.

Más-más szimbólum lesz az egyszer és a többször használatos palackokon, ennek alapján tudják majd a fogyasztók, hogy melyiket hová lehet visszavinni, de a vásárlók 90 százalékban az egyszer használatos csomagolással fognak találkozni.

Az átmeneti időszak a palackozók számára jövő június 30-ig tart, addig még a korábbi, jelölés nélküli csomagolásban is hozhatnak forgalomba italospalackokat. A polcokon tehát huzamosabb ideig lesznek olyan italospalackok, amelyeken nem lesz jelölés, ezeket továbbra is a szelektív hulladékgyűjtőben kell elhelyezni – írják a weboldalon.

 

Borítókép forrása: Pixabay

Legnépszerűbb cikkek