Üzenetek a fiataloknak – változatos programokkal ünnepelték az idősek napját

Október első napja nem más, mint az idősek napja, ezért a hagyományokhoz híven az Ikva Idősek Otthonában és Balfi úti Idősek Otthonában egyaránt változatos programokkal és előadásokkal készült a lakóknak a Soproni Szociális Intézmény.

forrás: Soproni Szociális Intézmény

Az Ikva Idősek Otthonában már hetekkel ezelőtt elkezdődött a készülődés, ugyanis két fontos eseményt is ünnepeltek ezen az a napon: az idősek napját és az otthon fennállásának 25. évfordulóját. Egyetlen perc belefektetett energiáért sem volt kár, ugyanis a hangulat igazán családias és meghitt volt ezen a hűvös délutánon. A dolgozók a megszervezett műsor mellett egy „szeretetcsomaggal” lepték meg a lakókat – a csomagokban aszalt gyümölcs, csokoládé és egy vers volt.

forrás: Soproni Szociális Intézmény

Nem véletlenül esett a SOSZI munkatársainak választása az ajándék versre, ugyanis az otthon lakói a művészetek és az irodalom szerelmesei. A műsort is ennek mentén alakították, ugyanis a Szabadművész Alapítvány elnöke, Gerencsér Norbert és Czákler Zita kápráztatta el irodalmi előadásukkal a lakókat.

A műsor után visszaemlékeztek a lakók a fiatal éveikre, majd üzenetet is küldtek a mostani generációjának, a fiataloknak – ezekben a saját élettapasztalatukat osztották meg a leendő olvasókkal.

A Balfi úti Idős Otthonban is emelt hangulatban telt az idősek napjára szervezett rendezvény. A generációk találkozása mindig csodát szül, így a műsort a Király Jenő utcai óvoda Maci csoportjának tagjai nyitották meg. Ezután az egyik dolgozónk, Nagy Andrea és lánya, Nagy Dóra olvasta fel Janikovszky Éva Nagymama sors című írását.

A prózai előadás után a sort Pregardt-Paul Eszter fuvolaszóval folytatta, ugyanis a Varázsfuvola című művet adta elő az időseknek.

forrás: Soproni Szociális Intézmény

De ezzel még nem ért véget a műsor, Bartok Ildikó és Szűcs Katalin egy csodálatos kánont énekelt el a résztvevőknek, majd a Soproni Szociális Intézmény tánckara lépett fel a műsor zárásaként. Táncos előadásukba még az időseket is bevonták.

forrás: Soproni Szociális Intézmény

A délelőtti műsor végén a résztvevő időseket megvendégelték: édes és sós süteményeket kaptak, és nem maradhatott el a kávé sem a finomságok mellől, az étkezés alatt pedig végig élőzene szólt az idősek legnagyobb örömére.

A délután egy igazán izgalmas és különleges előadással folytatódott, ugyanis a Soproni Múzeum egyik munkatársa, Bolodár Zoltán varázsolta el a Balfi úti Idősek lakóit az intézmény gyűjteményében lévő képekkel. A Retro Sopron előadás keretein belül a lakók a több mint 150 éves Városszépítő Egyesület munkásságával ismerkedhettek meg. A fotókon keresztül Bolodár Zoltán a régi időkbe kalauzolta el az időseket.

forrás: Soproni Szociális Intézmény

A Balfi úti Idősek Otthonában a rendezvény kétnapos volt, így a második napon a következő előadásokat tekinthették meg a résztvevő idősek: Waldorf Iskola 3. osztályos tanulóinak előadása, Nagy Andrea felolvasása, Sütő Ildikó verselőadása és felolvasása, Bartok Ildikó és Szűcs Katalin kánonja, majd a műsor zárásaként ismét a tánckaré volt a főszerep.

A rendezvényeket az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány segítségével valósult meg.

Legnépszerűbb cikkek