| 2019. február. 9. | 2 perc olvasás

Vadállatok után nyomoztak az apróságok a Soproni-hegységben

Vaddisznó, szarvas, és őz is nyomát hagyta a Károly-magaslatot övező rengetegben – izgalmasra sikeredett az Oktatással a természet oldalán című programsorozat szombati rendezvénye, ami a vadállatok nyomai köré épült.

- „Találtam valamit!” – sokszor hangzott el ez a felkiáltás az izgatott kisgyermekek szájából a Nyomkereső túrán. A kaland során bejárt terület szarvasléptékben ugyan csak néhány szökkenésre van az Ökoturisztikai Látogatóközponttól, a területen élő vadfajok gondoskodtak róla, hogy az utánuk kutató gyermekeknek sok sikerélménye legyen. Így az apróságok megismerkedhettek azzal, hogy a vaddisznó, őz, vagy szarvas hogyan keresi a táplálékát – és azt is szemügyre vehették, hogy a jóllakott állatok mit hagynak a tett helyszínén egy kiadós lakoma után. 


Fotó: Elek Szilveszter

Fotó: Elek Szilveszter

Mindezek bizonyítják, hogy milyen sokszínű vidék öleli körül a Sopronban élőket - a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. ezt a programját is azért hívta életre, hogy betekintést adjon ebbe a sokak számára kevésbé ismert világba.  – A soproni hegyvidék közel 5000 hektárján együtt élünk a vadállománnyal – szögezte le Dr. Takács Viktor, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Erdei Iskolájának vezetője. – A túrázó ezen a gazdag vidéken akár napközben is találkozhat vaddisznóval, őzeket pedig szinte biztosan megpillanthat. A mai napon a gyermekek megtanulhatták, hogy az erdőben található számos érdekes nyomot milyen állat hagyta maga után. Annak érdekében pedig, hogy az itt átéltek biztosan maradandók legyenek, az apróságok a rendezvény végén különböző itt előforduló nagyvadak nyomait hazavihették általuk készített gipszlenyomatban – fűzte hozzá. 


Fotó: Elek Szilveszter

Fotó: Elek Szilveszter

- Azrért jöttem ki a gyermekeimmel, mert szerintem nem lehet elég korán megismertetni a természetet, azt, hogy miképpen lehet óvni, együtt élni vele – mondta Papp Ákos. – Úgy veszem észre, hogy a városban nagyon jól tudnak mozogni, de itt az erdőben már nehezebben találják meg a helyüket, és sajnos sokszor látok olyat, ami kárt tesz ebben a törékeny kincsben. Ezért szeretném megmutatni a lurkóknak, hogy mit lehet, és mit nem szabad csinálni az erdőben – fűzte hozzá. 


Fotó: Elek Szilveszter

Fotó: Elek Szilveszter

Legnépszerűbb cikkek