| 2016. augusztus. 13. | 2 perc olvasás

Vadveszély Sopron környékén is!

Sokan figyelmen kívül hagyják vagy csak legyintenek ha vadveszélyt jelentő táblát látnak az útmentén, pedig akár tragikus véget is érhet egy autó elé ugró őzzel, szarvassal vagy egyéb vaddal való találkozás.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy lakott területen kívül bárhol és bármikor találkozhatunk vadállatokkal és ez fokozottan igaz Sopron környékére is. A kiemelten veszélyes útszakaszok mentén az „Állatok“ veszélyt jelző táblákat a vadásztársaságokkal egyeztetve a közút kezelője helyezte és helyezi ki, jellemzően azokon a helyeken, ahol a vadak megjelenésének a valószínűsége nagyobb az átlagnál. 


fotó: Leczovics Zsolt

Augusztus az őzek párzásának ideje, így érdemes fokozottan figyelni és óvatosabban közlekedni, hiszen ebben az időszakban nagyobb az esélye annak, hogy a járművünk elé ugranak ezek az állatok. A statisztikák szerint a vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak.


fotó: Leczovics Zsolt

A rendőrség több jó tanáccsal is szolgál az ilyen jellegű balesetek elkerülése érdekében.

Ha valamilyen állatot látunk az út mellett, akkor nem csak indokolt, hanem szükséges is a lassító fékezés, még abban az esetben is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalunk. Ha lehetőségünk van rá, érdemes megállni és megvárni amíg az állat átkel az úttesten, de arra is számítsunk, hogy esetleg nincs egyedül, így a nyomában akár több állat is felbukkanhat.

A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen kell fékezni és használni a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszünk.

Jó tudni, hogy a fényszóró kifejezetten megrémíti az állatokat és ez esetben általában riadtan a fény felé fordulnak és megdermednek. Ilyenkor szinte elkerülhetetlen az ütközés. A hirtelen fényszóró kapcsolás tehát nem jó megoldás a vadak elűzésére.

Az óvatos és körültekintő közlekedés mellett a tapasztalatok szerint sokkal nagyobb segítséget jelenthet a hangjelzés (dudálás), hiszen az állatok többsége megijed az erős hang hallatán és menekülni akar a zajforrás elől.

Praktikus és hasznos megoldás lehet egy vadriaszató síp beszerzése is, ami a járműre könnyen rögzíthető és a menetszél hozza működésbe.

Ha mégis bekövetkezik a baleset, megállás után értesítse a rendőrséget és természetesen szükség esetén a mentőket is.

 

Vigyázzatok magatokra, óvatosan az utakon, hiszen tudjátok:

 Mindenkit hazavárnak! 

Legnépszerűbb cikkek