| 2021. október. 31. | 3 perc olvasás

Válasszuk ki a számunkra legtökéletesebb szaunatípust!

Rengeteget hallunk arról, hogy a szaunázás mennyire jót tesz a testnek és a léleknek. De miért is járjunk szaunázni, és milyen szaunatípust is válasszunk?

A szaunának több ezer éves múltja van: az északi népeken kívül már a maják és az inkák is használták betegségek legyőzésére, testedzésre. Számos szaunatípus létezik, és bár az izzasztás közös bennük, mindegyik máshogy fejti ki a hatását.

A legismertebb és legelterjedtebb a finn szauna, amelyben a levegőt kövek hevítésével melegítik fel, akár 70-100 fokosra. A kövek locsolásával lehet a páratartalmat szabályozni. A forró levegő hatására a test kívülről befelé melegszik fel, ami által megindul az izzadás. Különböző felöntésekkel, mint például mézes vagy eukaliptuszos, tovább lehet fokozni a szaunázás élményét.

Az ősi finn szauna legközelebbi rokona a fatüzelésű vagy füstszauna, ami Európában a legnépszerűbb. Fa segítségével fűtik fel a szauna köveit, és így a kabint is. A fát egy kályhában égetik, amely folyamatosan fűti a köveket. A füstöt általában egy kéményen keresztül vezetik el, de vannak olyan szaunák, ahol nincsen ilyen elvezetés. Ezeket először felfűtik, majd kiszellőztetik, mielőtt a szaunázók bemennének. A füst és a korom jellegzetes illata sajátos atmoszférát teremt. A recsegve égő fa hangja még jobban segíti az ellazulást. Mivel a fatüzelésű szauna működéséhez nincs szükség elektromos áramra, így bárhol felállítható, akár a kertben is. A száraz szauna használata hetente egyszer ajánlott.

Az infraszauna nem hagyományos szauna, inkább hőterápiás szoba, amelyben nincs víz, nincs gőz, s a fűtőelemek a hőt közvetlenül a testre sugározzák, felmelegítve a bőrt és a bőr alatti kötőszöveteket. Így a test belülről kifelé melegszik fel.  Ezért az infraszauna alacsonyabb hőmérsékleten működik (50-60 fok), mint a finn szauna, így gyerekek, idősek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdők is használhatják. Az infraszauna előnye, hogy nem kell felfűteni, 30 percig elég benn tartózkodni, amit nem kell ismételni, és nincs szükség utána hideg zuhanyra sem. Az infraszauna serkenti a vérkeringést és enyhíti az izomfájdalmakat, kiváló sportolás előtt az izmok bemelegítésére vagy edzés után izomlazításra, a test és lélek megnyugtatására. Intenzív méregtelenítő hatásának köszönhetően a cellulitisz elleni küzdelemben is hasznos.

A gőzszauna, ami inkább hasonlít a török fürdőre, egy különleges szaunafajta, mert ahogy a neve is elárulja, itt gőzben, nagyon magas páratartalomban, de alacsonyabb hőmérsékleten ülnek a szaunázók.  A 45 fok körüli hőmérséklet és a száz százalékos páratartalom mellett a test lassabban melegszik fel, a gőzkabinban uralkodó pára a bőrt kellemesen hidratálja. A gőzkabin azok számára is ideális, akik a finn szauna magas hőmérsékletét kevésbé szeretik, vagy viselik jól. A gőzkabin hatásos relaxációra, az izmok ellazítására, és segíti a megfázásos betegségekből való felépülést, csökkenti a légúti panaszokat, hiszen a gőz belégzése hasonló hatást fejt ki, mint a már régóta alkalmazott inhalálás. Az allergiás tünetek enyhítése mellett még a bőrt is megtisztítja. A gőzfürdőt akár naponta is látogathatjuk.

A kombi szauna a legpraktikusabb szaunatípus, hiszen finn szauna és infraszauna egyben. A szauna falát nem csak fából lehet építeni, lehetőség van részben vagy egészben üvegből vagy akár sótéglából készíteni. A sószauna nemcsak nagyszerű vizuális élményt nyújt, hanem tovább fokozza a szauna jótékony hatását: fertőtleníti a légutakat és csökkenti az asztmás és allergiás panaszokat. Ezért is építenek egyre több óvodában sószobát.

Képek forrása: pixabay

Címkék: egészség

Legnépszerűbb cikkek