Valétálás - elbúcsúztak a Soproni Egyetem végzős polgárai

Elbúcsúztak egyetemüktől a Soproni Egyetem végzős hallgatói szombaton, az esti órákban. A tavalyi évhez hasonlóan az idei valétálás májusi időpontját el kellett halasztani a járványhelyzet miatt. Az ünnepség hagyományosan a Soproni Egyetem főépületénél kezdődött.

A patinás intézmény karainak dékánjai, valamint valétaelnökök intettek búcsút a valétálóknak az intézmény főépülete előtt.

Prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora hangsúlyozta: a mai nap az örömről szól. „Önök mostantól példaképek, és innentől kezdve úgy kell viselkedniük, hogyha visszatérnek az akadémiára, akkor bizony az akkori firmák az Önök akkori cselekedeteire fognak gondolni, amikor a balekokat tanítják a soproni-selmeci hagyományokra. Úgy kell Önöknek is viselkedniük, hogy a firmák tudják a helyes utat, a balekot neveljék, segítsék, ahogy Önökkel is tették. Ettől vagyunk mi egészek, ettől vagyunk mi együtt. Ha majd több évtized múlva valamelyikük találkozik egy „Jó szerencsét!” köszönő kollégával, akkor pontosan tudni fogja, hogy vagy Sopronban, vagy Miskolcon szerezte meg a diplomáját.”
A Soproni Egyetem rektora beszéde végén sok sikert és boldog életet kívánt a valétálóknak. 


fotó: Griechisch tamás

Ezután kitárult a Soproni Egyetem kapuja a díszes menet előtt, majd a végzett hallgatók a szalamander után elindultak, hogy dalolva búcsúzzanak el az alma materüknek otthont adó város utcáitól. A Tűztorony kapuja alatt vonultak be a Fő térre, ahol Sopron polgármestere fogadta a valétálókat. Dr. Farkas Ciprián beszédében kiemelte: az elmúlt években nemcsak az egyetem, hanem Sopron polgárai is voltak a végzett hallgatók. „Felejthetetlen emlékeket és élményeket jelentenek életükben a Sopronban töltött évek, de barátságokat, szerelmet és életre szóló emberi kapcsolatokat is. 100 esztendeje annak, hogy a Sopronban és a környező településeken élők úgy döntöttek, magyarok kívánnak maradni. Elődeink kijelölték számunkra az utat, amin haladnunk kell. Kívánom a város nevében, hogy valósuljanak meg elképzeléseik, álmaik a jövőben, legyenek becsületesek, tisztességesek és hűek a szakmájukhoz."


fotó: Griechisch tamás

A polgármester azt mondta a valétálóknak, hogy éljenek boldogul, soha se felejtsék el Sopront és azt, hogy a város kapuja mindig nyitva áll előttük.

A valétaelnökök beszéde után megemlékeztek Soproni Thurner Mihályról, majd a megemlékezés koszorúját elhelyezték a szobor talapzatánál.
Az ünnepség után pedig kezdetét vette a valétabál.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek