Valétálás - szombaton búcsúznak az egyetem végzős polgárai

Májusban a pandémia miatt elmaradt a Valétálás. A Soproni Egyetem úgy döntött, hogy a nyár folyamán a szokásoknak megfelelően búcsúztatják a végzősöket. Az esemény augusztus 22-én a kora esti órákban kezdődik, a menet haladását rendőrök biztosítják.

Az ünnepség hagyományosan a Soproni Egyetem főépületénél kezdődik, ahol a patinás intézmény karainak dékánjai, valamint valétaelnökök intenek búcsút a valétálóknak. Ezután kitárul a Soproni Egyetem kapuja a díszes menet előtt, majd a valétálók a szalamander után elindulnak, hogy dalolva elbúcsúznak az Alma Materüknek otthont adó város utcáitól, majd a valétálók a Tűztorony kapuja alatt érkeznek a Fő térre.

Valétálók érkeznek a Fő térre.
Valétálók érkeznek a Fő térre.
SopronMédia archív

A tavalyi esztendőben sikerült feleleveníteni azt a régi, hangulatos hagyományt, hogy a menet útvonalán lakó városi polgárok egy-egy gyertyát helyeznek ki az ablakukba, jelképesen búcsúzva a végzős hallgatóktól. A valétáló tisztelettel kérik és köszönik, hogy akinek lehetősége van rá, az idei évben is gyújtson egy gyertyát a szalamander odaérkezésekor szombat este. 

Gyertyákkal búcsúznak az egyetemistáktól. (Pillanatkép a tavalyi valétálásról.)
Gyertyákkal búcsúznak az egyetemistáktól. (Pillanatkép a tavalyi valétálásról.)
SopronMédia archív

A menet idején korlátozások várhatók. A rendőrség biztosítja a valétálok haladását 19:45 és 20:45 között az alábbi útvonalon. Bajcsy-Zsilinszky út – Béke út – Frankenburg út – Deák tér menetirány szerinti oldala (páratlan oldal) – Erzsébet utca – Széchenyi tér – Templom utca – Fő tér.

Legnépszerűbb cikkek