| 2020. július. 3. | 1 perc olvasás

Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány

Válság- és katasztrófavédelmi törvény megalkotását tervezi az osztrák kormány - jelentette be Sebastian Kurz kancellár pénteken Bécsben, miután virológusokkal, biológusokkal és a gazdasági élet szereplőivel tanácskozott a járványhelyzetről.

Kurz kijelentette: az új törvény célja, hogy egy esetleges újabb válság idején gyorsabban és hatékonyabban háríthassák el a káros egészségügyi, illetve gazdasági következményeket. A kancellár kifejtette: tanulni szeretnének a koronavírus-járvány okozta válságból. Az új jogi szabályozás gördülékenyebbé tenné egyebek mellett a védőfelszerelések, így a szájmaszkok, fertőtlenítőszerek beszerzését. Közben Ausztriában ismét felgyorsult a vírus terjedése. Egy nap alatt 109-cel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a legtöbben Felső-Ausztriában (50) és Bécsben (36) kapták meg a fertőzést. Az aktív betegek száma 787-re emelkedett, a legtöbben Bécsben (283), illetve Felső-Ausztriában (277) vannak. Közülük 72-en szorulnak kórházi kezelésre, heten vannak intenzív osztályon.

Az országban eddig 18 050 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. Közülük időközben már 16 558-an meggyógyultak. A betegség szövődményeibe 705-en haltak bele. A fertőzések számának hirtelen növekedése miatt egy hétre bezárták az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban. Thomas Stelzer tartományi vezető azért döntött így, mivel keddtől szerdáig egy nap alatt 61-ről 190-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és már néhány nappal korábban megfigyelhető volt a számok "dinamikus növekedése".    

Heinz Fassmann oktatási miniszter kritikusan fogalmazott a 287 iskolát, 266 óvodát és 154 bölcsődét érintő bezárásokról. Szerinte először csak az érintett osztályokat, illetve iskolákat kellene bezárni. A miniszter azt szorgalmazza, hogy az őszi tanévkezdéstől már normál üzemmódban működjenek az iskolák.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek