| 2019. május. 29. | 2 perc olvasás

Változik az időjárási veszélyjelzés kritériumrendszere

2019. május 29-től változik a heves zivatar riasztás és figyelmeztetés kritériuma.

Az új szemléletben már a legegyszerűbb zivatar, azaz dörgés, villámlás esetén is figyelmeztetés, illetve riasztás kerül kiadásra, hiszen már egy villám is veszélyt jelenthet az élet- és vagyonbiztonságra, nemcsak a hevesebb zivatarokat kísérő viharos szél, valamint jégeső – tájékoztat sajtóközleményében az Országos Meteorológia Szolgálat.

„Az új kritériumrendszer megfogalmazásakor törekedtünk a közérthetőségre, és a nemzetközi trendeknek megfelelően a várható veszélyes időjárási eseményhez kapcsolódó károkozó jelenségekre hívjuk fel a figyelmet” – írták. Zivatarról akkor beszélhetünk – a szakemberek megfogalmazása szerint –, ha a felhőben és/vagy a felhő és talaj között villámlás alakul ki. Első szintű (citromsárga) jelzést olyan esetekben alkalmaznak a meteorológusok, amikor zivatar várható.

Ilyen időjárási helyzetekben az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként jelentős szél és/vagy jég társulhat a zivatarokhoz intenzív csapadékhullás és látástávolság csökkenés mellett. Jellemzően kisebb károk keletkezhetnek, például háztetőkön néhány cserép elmozdulása; fák gallyainak letörése. Villámlás létrejöhet nagy területet érintő csapadékmezőben is, illetve rövid idejű záporeső esetén, ha a gomolyfelhő zivatarfelhővé fejlődik. Kis valószínűséggel hevesebb zivatar is előfordulhat, ennek következtében kis területen, lokálisan a fentieknél nagyobb káresemények keletkezhetnek – fejtették ki.

Második szintű (narancssárga színű) jelzéssel azokban az esetekben találkozhatunk, amikor hevesebb zivatarok várhatók. Ezek intenzitása extrém is lehet, így akár nagyméretű jeget vagy károkozó széllökést eredményezhetnek. A környezetben jellemzően már komoly károk jelentkezhetnek, ami nagyobb területet is érinthet, például a háztetők nagyobb mértékű sérülése, fák ágainak letörése, esetleg fakidőlés, a zivatart kísérő jég miatt gépjárművek sérülhetnek, az intenzív villámlások következtében az elektromos hálózatban történhet károsodás.

Harmadik szintű (piros színű) jelzést azokban az esetekben adnak ki, amikor fokozott veszélyt jelentő heves zivatarok várhatók. A veszélyjelzés harmadik szintje (piros) esetén a várt heves zivatarok környezetében a narancs fokozathoz képest nagyobb eséllyel fordulhat elő nagyméretű jég és/vagy károkozó szélroham. A jellemző károk komolyak, és akár nagy területet is érinthetnek: például a háztetők teljes mértékben sérülnek, több fa kidőlésével számolhatunk, a jég a gépjárművek karosszériájában súlyos sérüléseket okoz, az elektromos hálózat jelentősen károsodik az intenzív villámtevékenység hatására.

Az új kritériumokról a részletes leírás az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható.

Borítókép: Sopronmédia Archív

Legnépszerűbb cikkek