Változnak a levélárak január 1-től

Emeli a levéltermékek és a kapcsolódó többletszolgáltatások árát 2021. január elsejétől a Magyar Posta. A lakosság által leggyakrabban használt, legfeljebb 50 grammos belföldi közönséges levél díja 10 forinttal lesz drágább, azaz 145 Ft-ért lehet majd egy egyszerű levelet feladni. Az elsőbbségi levél ára, szintén 50 grammig 15 Ft-tal emelkedik, az ára 200 Ft lesz.

Az azonosított levél ára 5 Ft-tal, tömeges feladásnál (200 db felett) pedig 2 Ft-tal lesz olcsóbb a hagyományos levélfeladáshoz képest.

Az azonosított levél igénybevételének feltétele, hogy a feladók elektronikusan adják fel levelüket. Azokat a Posta aztán a vonalkód alapján azonosítja és a feladó visszajelzést kap arról, ha sikertelen volt a kézbesítés.

A levélhez kapcsolódó többletszolgáltatások tarifája is változik, ugyanakkor továbbra is árelőnyt élvez az elektronikus feladás, szemben a hagyományos papíralapúval.

Papíralapú feladás esetén az ajánlott levélszolgáltatás ára 485 Ft lesz, azaz 45 Ft-tal drágább, a tértivevényes szolgáltatásnál pedig 35 Ft-tal emelkedik, azaz 325 Ft-ba kerül majd.

Az elektronikus feladásnál az ajánlott szolgáltatás 445 Ft, míg a tértivevényes szolgáltatás 305 Ft-ra módosul.


Fotó: Magyar Posta weboldala

Fontos változás lesz január elsejétől, hogy a belföldi tértivevényes leveleket már csak elektronikus adatokkal továbbítja a Posta, azaz nem csatolja hozzá a zöld tértivevénylapot.

Az elektronikus feladás azonban nem kötelező. Amennyiben lakossági ügyfeleink az egyébként drágább, papíralapú feladást választják, dönthetnek arról, hogy e-mailen vagy papíron kérik vissza a kézbesítésről az információkat. Fontos azonban megjegyezni, hogy az elektronikus adattal feladott küldeményekről a papíron visszakért igazolás díjköteles lesz - olvasható a Magyar Posta közleményében. 

Borítókép; posta.hu 

Legnépszerűbb cikkek