| 2021. február. 18. | 1 perc olvasás

Változtak a beutazási regisztráció szabályai

Február 10. óta kötelező rendszeresen regisztrálniuk és koronavírus-tesztet végeztetniük a külföldről Ausztriába ingázóknak. Az elmúlt napokban módosult a regisztráció módja, és részben a szabályok is megváltoztak – hívja fel a figyelmet a ÖGB magyar nyelvű tanácsadó szolgálata.

A szabályozásban pontosították a külföldi tesztek érvényességét. A jövőben a külföldön kiállított tesztigazolásnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

  • Antigén- vagy PCR-teszt
  • Német vagy angol nyelven is kiállításra került (vagy hiteles fordítást csatoltak hozzá)
  • Tartalmazza a tesztelt személy kereszt- és vezetéknevét, születési idejét, a mintavétel időpontját (nap, hónap, év, óra, perc) és a teszt eredményét.
  • Az igazolásokon ezeken felül február 28-tól fel kell majd tüntetni a tesztet végző személy aláírását és a tesztelő intézmény pecsétjét vagy vonal- illetve QR-kódot is – figyelmeztet a tanácsadó szolgálat közleménye. A szabályok az újonnan kiadott igazolásokra vonatkoznak, a már kibocsátott tesztleletek változatlanul érvényesek.

A módosításokkal változtak az orvosi igazolás minták valamint a beutazási nyilatkozat szövege is – ez azokat érinti, akik a külföldi tesztállomáson formanyomtatványt töltetnek ki, és online regisztráció helyett papír alapon regisztrálnak. Az ÖGB tanácsadói mindenkinek az online regisztrációt ajánlják.

Rövidebb időablak a regisztrációra

Újdonság, hogy az online regisztrációt legkorábban csak az első beutazás előtt 72 órával lehet megtenni – eddig ez az időablak 7 nap volt. Azoknak, akik február 19-én utaznak be Ausztriába, és regisztrációjuk 72 óránál régebbi, azoknak újra kell regisztrálniuk. A regisztráció érvényessége nem változott: a legalább heti gyakorisággal ingázóknak legalább hetente egyszer kell regisztrálniuk, a ritkábban beutazóknak pedig minden beutazás előtt.

Fontos változások átutazóknak, fuvarozóknak

Az áru- és teherfuvarozásban résztvevőknek (például teherautó-sofőrök) a továbbiakban igazolniuk kell a kiutazás biztosítottságát, amennyiben nemzetközi fuvarozásban vesznek részt, tehát továbbutaznak Ausztriából. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ellenőrzésnél esetleg kérhetik a fuvardokumentumokat, amelyek alapján a célország, célállomás egyértelműen igazolható.

Szintén igazolniuk kell a kiutazás biztosítottságát azoknak, akik átutazókként lépik át a határt – például repülőjeggyel vagy külföldi munkavállalási engedéllyel. Akik gyermeket visznek óvodába, iskolába, azok az eddigieknek megfelelően az iskola, óvoda igazolását tartsák maguknál – hívja fel a figyelmet az ÖGB magyar nyelvű tanácsadó szolgálata.

Borítókép forrása: https://volksgruppen.orf.at/

Legnépszerűbb cikkek