| 2018. március. 13. | 2 perc olvasás

Vándorkiállítás - „Dénártól a forintig - a magyar pénzek története”

Vándorkiállítás nyílt Sopronban a Közgazdaságtudományi Kar aulájában, mely tárlatot a Magyar Nemzeti Bank indított útjára a 70 éves forint tiszteletére. A kiállításon a Soproni Múzeum helyi numizmatikai érdekességei is bemutatásra kerülnek. Sopronban mutatták be és indították útjára az „Albert aranyforintja” elnevezésű emlékérmet is, amely a magyar királyok aranyforintja sorozat legújabb darabja.

Dr. Katona György - rektorhelyettes a keddi kiállításmegnyitón elmondta, hogy a Soproni Egyetem szoros kapcsolatot ápol az MNB-vel, és mivel a magyar történelem vonul fel a kiállitáson, ezért az egyetem 300 éves törtenelme garancia arra hogy jó helyre érkezett a tárlat. Az érmék által képvislet minőségben is vannak párhuzamok, hiszen az egyetem is az érték- és mértékadó tudást képviseli.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere beszédében elmondta: mind az MNB-nek, mind a Soproni Múzeumnak komoly törtenelme van a pénzek tekintetében és így egy intellektuálisan gazdag tárlat jöhetett létre az érembiennalék városában! A magyar pénzek történéteben Sopronnak is kiemelkedő szerepe van, hiszen a kelta időkből is találtak itt pénzérméket. Sopron polgármestere hozzátette: van igény a művészetekre, a kultúrára és erre a kiállításra, mely olyan informaciókkal szolgál amelyekkel a történelemoktatás során nem találkozunk.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Ferkelt Balázs az MNB Oktatási igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a leghűségesebb magyar városban nagy megtiszteltetés megnyitni ezt a kiállitást. Az itt látható anyag nemcsak a magyar pénzverés történelmét, hanem a magyar gazdaság történelmét is bemutatja. A tárlaton numizmatikai es technológiai, valamint bankjegybiztonsági érdekességek is láthatóak. Az erdélyi fejedelemség pénzverésével is megismerkedhet a látogató.


fotó: Griechisch Tamás

Az MNB 1968 óta bocsát ki emlékérmeket,  2012-ben indult el a középkori magyar aranyforintok kibocsátása. 2018 legértékesebb emlékérme - az Albert aranyforint, amelyet korlátozott példányszámban vertek. 

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója inditotta útjára a Király Fanni által tervezett emlékérmet, mely egy darabját el is helyezte a soproni kiállítás tárlójába.


fotó: Griechisch Tamás

A megnyitón részt vett még Dr. Fábián Attila, a Lámfalussy Kar dékánja; Dr. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikusa, valamint Dr. habil. Tóth Imre egyetemi docens, a Soproni Múzeum igazgatója aki „Szükségpénzek és gazdaság az I. világháború után” címmel tarott előadást.

A kiállításon közel hatszáz érmét, bankjegyet és emlékérmét nézhetnek meg az érdeklődők. A tárlaton minden nap 8-18 óráig, június 11-ig várják a látogatókat a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar Aulájában (Sopron, Erzsébet u. 9.)

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: érem

Legnépszerűbb cikkek