Varga Judit: sikeres volt a járvány elleni védekezés

Másfél hónappal járunk Európa előtt a koronavírus elleni oltások beadásával, ez is jelzi, hogy a kormány előrelátóan kezelte a járványhelyzetet. Erről beszélt dr. Varga Judit soproni látogatása alkalmával. A találkozón az igazságügyi miniszter a gazdaság újraindításáról és a családok támogatásáról is beszélt.

Nem először találkozunk Sopronban, most milyen apropóból érkezett?

- Mindig örömmel jövök Sopronba, baráti beszélgetésen veszek részt, meghívásra érkeztem. Itt jártam a közelben, Kőszegen kezdtem a napot, Közép-Európa helyzetéről, identitásáról beszélgettünk. Kelet-magyarországiként mindig örülök, ha Nyugat-Magyarországon van dolgom. Két éve is, a páneurópai piknik évfordulóján itt járhattam, nagy megtiszteltetés volt számomra.

Itt vagyunk a Lenck-villában, ami a közelmúltban újult meg. Hogy tetszik az épület?

- Csodálatos! Nagyon szeretem a régi korok megbecsült építészetét és nagyon örülök, hogy mostanában egyre több, régi pompájában megújult épületet találhatunk az országban. Fantasztikusak az anyagok, a korhű berendezés.

Nagyon örülünk, hogy nyáron újra útra kelhetünk, ehhez az is kellett, hogy a koronavírus-járványt megfelelő módon kezelje a magyar kormány. Tegyünk egy kis kitekintést, összehasonlítást, hogy mi az európai és mi a magyar helyzet?

- A pandémia kitörésének első percétől kezdve a magyar kormánynak egy célja volt: a magyar társadalom, a magyar emberek életének, egészségének megóvása. Ezen felül a gazdasági károkat is minimalizálni kell, amit a Covid-19 okozott világszerte. Számomra teljesen elképzelhetetlen volt, hogy már tavaly, az első veszélyhelyzet idején mekkora nemzetközi támadás alá kerültek a magyar kormány intézkedései, holott ugyanazt tettük, mint bármely más felelős kormány Európa-szerte. Később be is bizonyosodott, hogy teljesen alaptalanok voltak a kritikák. Sajnos az oltás kapcsán is politikai témává vált a vírus, itt is az volt a kormánynak az elsődleges célja, hogy minél hamarabb, a lakosság minél nagyobb százalékát átoltsa. Ha a tényeket nézzük, akkor körülbelül másfél hónappal járunk Európa előtt, nagyon hamar elértük azt, hogy fel tudtunk szabadulni, már gyakorlatilag maszk sem kell, pár napon belül elérjük az 5 és fél millió beoltott állampolgár célszámot. Ezek fantasztikus adatok, amik nem lehetnének, ha nem lennének ennyire fegyelmezettek, ennyire együttműködőek a magyar állampolgárok. Sajnálom, hogy Brüsszelben a vakcina politikai téma lett, holott Magyarország részt vett az európai keretrendszerben is, de emellett minden ország számára megvolt a lehetőség arra, hogy nézzen más források után is, hiszen az elsődleges cél minél hamarabb védettséget szerezni. Ezt a magyar kormány időben felismerte, megtette, aztán lehetséges, hogy egyfajta irigységből elindultak a támadások. A keleti vakcinákat nagyon sok ország politikai alapon vagy egyéb okból nem kezdte el használni. Mára egyértelműek a tények, hogy ez egy sokkal korábbi gazdasági újraindítást tett lehetővé.

Említette ezt a bűvös öt és fél milliós számot, ez is a jövőre utal. Hogyan tovább a vírus elleni védekezésben és hogyan tovább a gazdaság újraindítása terén?

- Az emberekben tudatosítani kell, hogy nem állhatunk meg itt. Az a legfontosabb, hogy minél több állampolgár be legyen oltva, hiszen akik nincsenek, azok ugyanúgy ki vannak téve nemcsak az aktuális vírusverzióknak, hanem ugyanúgy a mutációknak is. Nagyon fontos, hogy az a felelősségérzet éljen az emberekben, hogy igenis el kell menni időpontot foglalni, vakcina van bőven, tehát bármiből lehet választani.  Mindenki nagyon örül annak – én magam is – hogy most itt lehetek, maszk nélkül beszélhetek, és emberekkel találkozhatok. Jó újra a fizikai térben együtt lenni és nem az online térbe beszorulni. Élvezzük ki ezt a pillanatot, örüljünk a nyárnak, örüljünk annak, hogy ilyen gyorsan és együttesen leküzdöttük a vírust, és koncentráljunk arra, hogy meg kell erősítenünk az országot, hogy a vírus utáni életre felkészüljünk, hiszen a világban a veszélyek megszaporodtak. Akármilyen pandémia beüthet, új mutáció, amire fel kell készülnünk, ugyanúgy a migráció veszélye is itt van a sarkon. Látjuk, hogy nem csak a mediterrán, közép-mediterrán térségben, de ugyanúgy a Nyugat-Balkánon is felerősödtek a migrációs hullámok, illetve elindult egyfajta nyomás, nem véletlenül foglalkozott ezzel az európai csúcstalálkozó a múlt héten. Továbbá nagyon fontos, hogy a családokat erősítsük, hiszen a magyar szociális, illetve munkaügyi politikának az elsődleges felbátorító közege a család. Akinek rendben van a családja, az sokkal könnyebben tud dolgozni és felvenni az élet harcát minden nap. A magyar kormány számos módon támogatja azt, hogy könnyű legyen családban élni. A miniszterelnök ezért is jelentette be, hogy ha az 5,5 százalékot eléri a GDP-növekedés, akkor jövőre a befizetett adókat visszakapják a családok.

Az egészségügyi dolgozók, a mentők, az ápolók, az orvosok vagy a kormányhivatalokban dolgozók mind lehetővé tették, hogy a védekezés összehangolt legyen. A társadalom minden tagjának hatalmas köszönet jár, hisz amellett, hogy féltek a vírustól, mindennap bementek dolgozni azért, hogy minél hamarabb túllegyünk a nehéz helyzeten.

A futball  Európa-bajnokságon nagyon sikeresek voltunk a rendezésben, és a válogatott is nagyon becsületesen teljesített, mégis akadtak különböző felhangok: a szurkolókat ért támadásokra gondolok - mi a véleménye?

- Sportemberként nem szeretném a politikát a sporttal összekeverni. Nagyon sajnálom, hogy főleg az elmúlt héten ez csúnyán összekuszálódott. Nagyon büszkék lehetünk a nemzeti tizenegyünkre, feltették újra a foci világtérképére Magyarországot. A nemzet büszke lehet, nem kellett letérdelnünk, és nem is fogunk soha, semmilyen okból, senki előtt. Ez egy olyan alap, ami a fiatalabb generációra hihetetlen lelkesítő erővel tud hatni, a kisfiam is eldöntötte, hogy válogatott focista szeretne lenni, és pályán himnuszt hallgatni.

Címkék: Varga Judit

Legnépszerűbb cikkek