| 2021. szeptember. 30. | 2 perc olvasás

November közepén nyílik meg a lakossági napelemes rendszerek telepítését támogató pályázat

Várhatóan november közepén, megyénként ütemezetten nyílik meg a "Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat, amelynek keretösszege 201,6 milliárd forint.

A családi házak, sorházak és az alacsony lakásszámú lakóházak többsége ma elavult fűtési rendszert alkalmaz, ami többlet energiafelhasználást, ezáltal pedig magas fogyasztást és a szükségesnél nagyobb széndioxid-kibocsátást okoz. Ez különösen igaz az országos átlagot el nem érő jövedelemmel rendelkező tulajdonosok által lakott épületekre. Az energiatakarékosság javítását szolgáló beruházások megvalósítása költséges, emiatt megfelelő támogatás nélkül gyakran kivitelezhetetlen az alacsonyabb jövedelműek számára.

Az EU-s energetikai pályázat részeként az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek vissza nem térítendő támogatással újíthatják meg lakóépületeiket megújuló energiaforrással, vagy energiahatékonysági korszerűsítést hajthatnak végre. A beruházásokkal csökkenthető az épületek energiaigénye. A támogatás így a rezsicsökkentés újabb eleme, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogásával a környezeti örökségünk megóvásához is hozzájárul, nem utolsósorban pedig korszerűbb és kényelmesebb otthonokban lakhatnak az emberek.

A támogatás három műszaki tartalom egyikére igényelhető:

1. tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése;

2. napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel;

3. napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval.

Mivel a kormány ezúttal az átlag alatti jövedelmű családoknak kíván lehetőséget teremteni a napelemtelepítésre, illetve teljes fűtéskorszerűsítésre, a kiírás alapfeltétele, hogy a támogatásra azok pályázhatnak, akiknek 2020-ban a személyi jövedelemadó-bevallásuk szerint az összevont jövedelmük egy főre jutó összege 0 és 4 millió 850 ezer forint közé esik. Az elnyerhető támogatás minimum összege 500 ezer forint, a maximum pedig 11,5 millió forint. A számítások szerint a támogatásban várhatóan 34 920 család részesül.

A pályázatokat négy ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani. Az első beadás várhatóan 2021. november 15-től kezdődik. A támogatás igénylése és elnyerése szempontjából fontos, hogy a beruházás csak olyan szerződött kivitelezővel valósítható meg, aki regisztrálta magát 2021. szeptember 30-a után a napelem.palyazat.gov.hu oldalon.

 

A borítókép illusztráció. 

Címkék: napelem

Legnépszerűbb cikkek