| 2020. március. 12. | 2 perc olvasás

Várhatóan ősszel kinyitja kapuit a Szent Mihály-templom

Utolsó szakaszába lépett a Szent Mihály-templom rekonstrukciója. A városunk védőszentjéről elnevezett épület és a hozzá tartozó Sekrestyésház újul meg. A beruházás fejleményeit sajtóbejárás során ismertették csütörtökön.

A templom külső és belső részein egyaránt kiváló ütemben zajlanak a munkálatok - hangzott el a sajtóbejáráson. A rendezvényen dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere hangsúlyozta: minden remény megvan arra, hogy október első napjaiban újra tudják szentelni a Szent Mihály-templomot. Ez fontos cél, hiszen az épület több tekintetben is kiemelt értéke Sopronnak.  


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

- Az elmúlt 150 évben nem nyúltak hozzá az épülethez és a cél az, hogy az elkövetkező másfél évszázad során se kelljen – világított rá dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere. - Ez a templom a magyar gótika egyik kitűnő képviselője, így a megújulása a város számára nem csupán hitéleti, hanem idegenforgalmi szempontból is fontos. Ugyanis a templom tövénél, a volt Sekrestyésházban kialakítanak egy turisztikai fogadóteret, így az épület ilyen tekintetben is hangsúlyosabban tud szerepet vállalni a város kulturális életében. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a templom és a közvetlen környéke egyaránt is igazi attrakcióvá fog kerekedni – fejtette ki.

A bejárás során az épület fejlesztését történelmi jelentőségűnek értékelte Horváth Imre városplébános. Mint hangsúlyozta, Sopron népes hívőközössége már nagyon várja, hogy a templom megnyíljon – ez rövidesen megtörténik, ugyanis a szakemberek lelkiismeretesen dolgoznak a jelentős épület rekonstrukcióján.


fotó: Griechisch Tamás

- Nagyon kevés ilyen létesítmény maradt fent a hazánkban – emelte ki a városplébános. - A Szent Mihály-templom rendkívül letisztult, ezért talán még jobban megérinti az ide látogatókat. Ezt az ősi helyet azért hozták létre, hogy a hívek találkozhassanak Istennel és egymással, így megerősödhessenek abban a küldetésben, amelyet a Mindenhatótól kaptak. Biztos vagyok abban, hogy az épület megújulása révén könnyebben érhetik el ezt a fantasztikus célt, hiszen a rekonstrukció által emelkedik majd az itt tartott rendezvények fénye és meghittsége – világított rá.


fotó: Griechisch Tamás

A sajtóbejáráson részt vettek dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek is. A beruházás a Modern Városok Program Belváros programjának és a Területfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek