Várják a gyönyörű soproni ingatlanok alkotóinak jelentkezését!

A Soproni Városszépítő Egyesület pályázatot hirdet Sopron város területén megépült vagy felújított, a városképet gazdagító épületek alkotói részére. Pályázatot nyújthat be a legfeljebb két éve elkészült (használatbavételi engedéllyel vagy a befejezés tényét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező) új építésű vagy felújított épület alkotója (tervező, kivitelező vagy tulajdonos).

A pályázatot az ingatlan azonosításához szükséges adatokkal (cím, helyrajzi szám), az elkészült épületet ábrázoló fényképpel, valamint kapcsolattartó személy és elérhetősége megadásával postai úton a Soproni Városszépítő Egyesület irodájába (9400 Sopron, Új utca 4.) vagy elektronikus formában ([email protected]) lehet benyújtani legkésőbb 2020. május 31-ig.

A pályázatokat a Soproni Városszépítő Egyesület vezetősége által felkért szakmai zsűri bírálja a pályázó helyszínek megtekintése után. A város XX. századi kiemelkedő építészéről elnevezett Winkler Oszkár-díj adományozásának a célja az építészeti szempontból kiemelkedő, a soproni hagyományokat és a kortárs építészet vívmányait felmutató, a városképet gazdagító épületek elismerése, ezen épületek példaként való kitüntetése. A díj nyertese emléktáblát helyezhet el az épület homlokzatán.

Hogy még több támpontot adjunk olvasóinknak, összegyűjtöttük, hogy az elmúlt esztendőkben milyen házak érdemelték ki a neves elismerést.

2019 – Tájba simuló építészet

Amikor megérkezett a zsűri az Asszonyvásár dűlő 39. számú ház elé, annyira megnyerte őket a tájba simuló építészeti remek, hogy már nem is volt kérdés számukra, ki érdemli ki 2019-ben az emléktáblát.

Az ünnepélyes átadáson Metz Beatrix nyugalmazott főépítész rámutatott arra, hogy kevés olyan igényes, nem az aktuális trendeket követő, időt álló értékeket képviselő épület készül napjainkban, mint a díjazott családi ház.

2018 – A Lőveri villák hagyománya

2018-ban a Lövész utca 6. szám alatt található ház érdemelte ki a Winkler Oszkár-díjat. Az indoklás szerint az a modern épület megfelelően illeszkedik a Lőveri villák hagyományos építési stílusába, így megőrizve a terület egységét.

2017 – A villa, amely a felújítások után is megőrizte azt az építészeti értéket

A Városszépítő Egyesület építészeti szakbizottsága 2017-ben is kiértékelte a Winkler Oszkár-díjra beérkezett javaslatokat. A zsűri úgy határozott, hogy ebben az esztendőben a Lajta közben található Anasztázia-villának ítéli oda az egyesület rangos elismerését.

Dr. Józan Tibor, a Városzépítő Egyesület elnöke az átadó ünnepségen kiemelte az épület karakterét, amely a felújítások után is megőrizte azt az építészeti értéket amely mindig is jelentős szerepet töltött be a soproni Lővérekben és amely a tulajdonosnak köszönhetően újra visszanyerte régi rangját.  

2016 – Varázslatos makettpark

A 2016-os esztendőben a Fullenergy Szolgáltató Központ kapta meg a Winkler Oszkár-díjat. Amint az ünnepélyes díjátadón elmondták, a pályázó egy korábban elhanyagolt, rendezetlen területen benzinkutat, autószervizt, alkatrész kereskedést, kávézót (amihez kapcsolódóan felhasználta az egykori mozdonyfordítót is ) illetve, az egykori Sopron Vármegye legjelentősebb, jellegzetes építményeinek makettjeiből, egy bemutató területet alakított ki a környezethez illő módon.

Legnépszerűbb cikkek