| 2021. január. 31. | 2 perc olvasás

Vas Kata Blanka világbajnoki bronzérmes

Vas Kata Blanka fantasztikus szezont zárt a terepkerékpárosok (cyclo-cross) U23-as mezőnyében és mára már nemcsak világkupagyőztes, hanem világbajnoki bronzérmes is az MTB Sopron fiatal versenyzője.

Január 31-én, vasárnap került sor az U23-as hölgyek versenyére, ahol Vas Kata Blanka, mint a futam egyik esélyese állt rajthoz. A résztvevőkre egy 2900 méteres pálya várt, amelynek 1388 méternyi része volt fű, 412 méter salak, 580 méter homok és 220 méter aszfalt, valamint ott volt még a 300 méter hosszú híd.
A viadal végkimenetelét nagyban befolyásolta a tengerpart természetes homokágya, a meredek híd, na meg a szél. A belga pálya rendkívül technikás és nagyon nehéz akadályokkal tarkított volt, de Blanka, aki a mountain bike szakágban is ott van a világ legjobbjai között, szerencsére megbirkózott a meredek emelkedőkkel és a nehéz, homoskos talajjal is. 

Technikás pálya fogadta a versenyzőket
Technikás pálya fogadta a versenyzőket
fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

Az MTB Sopron fiatal versenyzője az első sorból vághatott neki a négykörös megmérettetésnek, remekül elkapva a rajtot, miután az élen vehette az első kanyart, majd a hollandok gyűrűjében pillanatok alatt elszakadt a mezőnytől. Az első körben a korábbi világbajnok Inge van der Heijden indult meg, őt a magyar kerekes valamint Fem van Empel és Aniek van Alphen duója üldözte.

Útban a siker felé
Útban a siker felé
fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

Féltávnál van der Heijden már több mint tizenöt másodperc előnnyel bírt a trióval szemben, miközben a tengerparti homokágynál Blanka rendre igyekezett a lehető legtovább a kerékpárja nyergében maradni.

Az utolsó kör kezdetére van der Heijden fáradni látszott, így az üldözői utolérték, majd ennek megfelelően ő volt az első, aki leszakadt a kvartettről. Ahogyan az várható volt ténylegesen is a partszakasz döntött, a két holland lány itt lépett el Blankától, majd nem sokra rá van Empel faképnél hagyta honfitársát is.

A világbajnoki címet végül a holland Fem van Empel kaparintotta meg Aniek van Alphen és Vas Kata Blanka előtt, aki tavalyi ezüstérme után, ezúttal egy bronzot szerzett.

A büszke bronzérmes
A büszke bronzérmes
fotó: Vanik Zoltán/Bringasport

„A magyar kerékpársport 125 éves fennállása óta még nem született olyan tehetség, aki ennyiszer állt volna cyclo-cross világversenyek dobogóin, Blanka azonban ezüst- és bronzérmes is, ráadásul világkupa győztes.” – mondta Princzinger Péter, a hazai Szövetség elnöke, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a 19 éves bringás szezonját. „Még keresem a szavakat az idei teljesítményére. Köszönjük Blanka, hihetetlen az a munka, amelyet elvégeztél, igazi példakép vagy és fantasztikus sportoló, nagyon büszkék vagyunk rád.”

Az alábbi rövid összefoglalóban megtekinthetik a verseny rövid összefoglalóját:

Legnépszerűbb cikkek